Pod Radičovou se houpe premiérská židle

Bratislava - Slovenský parlament jedná o vyslovení nedůvěry premiérce Radičové. Návrh podal lídr nejsilnější opoziční strany Směr Robert Fico. Premiérce vyčítá korupční aféru v jejím okolí a klientelismus. Směr sice nemá dost hlasů na to, aby dosáhl svého, Radičové ale můžou zlomit vaz vlastní lidé. Koalice je totiž v krizi.

Odvolání kvůli skandálu, který zatím ohrožuje spíš mistrovství světa v biatlonu než samotnou premiérku. Sportovní událost stopla policie poté, co zjistila, že na dostavbu areálu ze státních peněz i premiérčiny rezervy její poradce žádal od investorů provizi. „Iveta Radičová věděla, co se děje v mechanismu, který si vytvořila ze sboru svých poradců. Dnes říká úplně zbytečně, že je svatá a že o ničem nevěděla a že úspěšně bojuje proti korupci,“ říká Robert Fico.

„Doporučuji uklidnit se a přestat obviňovat, lhát a rozsévat nenávist,“ odpovídá na Ficovu kritiku Radičová.

Nálepku zametačky klientelismu získala premiérka poté, co nezastavila lukrativní obchod s pronájmem budovy daňového ředitelství ve prospěch kolegy. Jako premiérka sice chtěla, stranická hierarchie ale byla silnější.

Kabinet Ivety Radičové čelí obrovské nespokojenosti veřejnosti. Dnes přišly před úřad vlády protestovat tisíce pedagogů. Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi. Nejnovější průzkum ukázal, že až 65 procent Slováků vnímá tuto vládu velmi negativně.