Američanů žijících pod hranicí chudoby rekordně přibylo

Počet Američanů žijících pod hranicí chudoby vloni stoupl na rekordních 46 milionů a 200 tisíc obyvatel. Vyplývá to z oficiálních dat amerického statistického úřadu. Tolik chudých bylo naposledy v roce 1993. Statistický úřad stanoví, že u čtyřčlenné domácnosti ve Spojených státech je chudobou roční příjem pod 22 tisíc dolarů a u samostatně žijícího člověka příjem pod 11 tisíc.

Celých 15 procent Američanů na tyto příjmy nedosáhne. Ještě horší je postavení  černošských a hispánských obyvatel – pod hranici chudoby vloni spadla víc než čtvrtina příslušníků těchto etnik.

Ani další čísla nejsou povzbudivá. Počet chudých Američanů roste už čtvrtý rok v řadě. Počet lidí bez jakéhokoliv zdravotního pojištění se dál drží na 50 milionech. Míra nezaměstnanosti zůstává nad hranicí devíti procent.

Chudoba v USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Barack Obama minulý týden představil plán na vytváření nových pracovních míst: ve výstavbě škol, dopravní infrastruktuře a ve výrobě. Počítá s 450 miliardami dolarů.

„Musíme zajistit, že příští generace průmyslové výroby nezakoření v Číně nebo v Evropě, ale tady ve Spojených státech amerických,“ tvrdí americký prezident Barack Obama.

Plán ale musí schválit Kongres a to bude problém. Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni a ti už přišli s drtivou kritikou.

Vydáno pod