Europoslanci si žijí jako králové

Berlín – Podle Mediáře nadchla české uživatele Facebooku v posledních dnech tři roky stará reportáž německé televize RTL o tom, jak si europoslanci ze svého mandátu dokázali udělat doslova zlatý důl. Činí tak prý už léta a nejrůznějšími kličkami si vydělají čistého víc než třeba západoněmecká kancléřka – v přepočtu přes 360 tisíc korun měsíčně (jen pro srovnání – měsíční plat prezidenta Václava Klause včetně paušální náhrady spojené s výkonem funkce činí letos 359 600 korun hrubého).

Europoslanci berou peníze, o nichž se jiným politikům může jen zdát, konstatuje Thomas Meier, autor reportáže pro magazín Explosiv. Ať už chodí, nebo nechodí do práce, dostávají měsíčně diety ve výši 7 339 eur, kromě toho nezdaněný paušál 3 980 eur plus 284 eur za každý den zasedání parlamentu. To při průměrných 12 dnech zasedání měsíčně dělá nejméně 3 408 eur čistého. Celkem si tak evropští zastupitelé přijdou na 14 727 eur měsíčně (362 tisíc korun). 

Aby náhodou o nějaké to euro nepřišli zkrátka, staví se v parlamentu – pro jistotu rovnou s kufry – v pátek už v sedm hodin ráno, zaregistrují se do prezenční listiny, čímž si zajistí svých denních 284 eur, a pak šupem odjedou na víkend. Tuto praxi se pochopitelně snaží před voliči zatajit a před štábem televize RTL někteří z nich doslova prchali – jako třeba poslankyně Hiltrud Breyerová za německé Zelené. Jiní se tvářili, že je vše v pořádku (poslankyně za německé sociální demokraty Evelyne Gebhardtová), nebo dokonce štábu přímo vyhrožovali – jako irská europoslankyně Kathy Sinnottová.

Natáčení reportáže pro magazín Explosiv se nelíbilo ani parlamentní bezpečnostní službě. Ta reportéry nejprve vykázala na chodbu, třebaže měli řádnou akreditaci, a později generální tajemník Evropského parlamentu dokonce trval na tom, že štáb musí opustit budovu.