Američané se z íránského vězení hned tak nedostanou

Teherán – Dva Američané, které v srpnu poslal íránský soud na osm let do vězení pro údajnou špionáž, nebudou v nejbližších dnech propuštěni. Oznámila to dnes íránská televize Press TV. V úterý naději na brzké osvobození obou mužů vyvolal íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, když řekl, že Američané se ocitnou na svobodě do několika dní. Soud rozhodl, že muži budou propuštěni poté, co každý zaplatí půl milionu dolarů.

Rodiny obou mužů reagovaly s radostí na slova, která Ahmadínežád pronesl v rozhovoru pro americkou televizní stanici NBC. Hovořil o humanitárním gestu a o propuštění do několika dní. „Zatím neznáme detaily, ale ta pozitivní zpráva z Íránu nás velmi potěšila. Svoboda pro Shanea a Joshe pro nás znamená více než cokoli jiného,“ sdělili příbuzní ve společném prohlášení.

Shane Bauer a Josh Fattal byli spolu se společnicí Sarah Shourdovou zatčeni v červenci 2009 na hranici s Irákem. Všechny tři Írán obvinil ze špionáže. Trojice se hájila tím, že byla na výletě v horách a zabloudila v místě, kde je hranice špatně značena. Shourdová byla s ohledem na svůj zdravotní stav propuštěna na kauci půl milionu dolarů loni v září. Její kolegové ale stanuli před soudem, který jim vyměřil tři roky vězení za ilegální vstup do Íránu a pět let za špionáž ve prospěch americké agentury.

O propuštění dvojice žádala například organizace na obranu lidských práv Amnesty International a opakovaně také Washington. Případ ještě více zkomplikoval vztahy mezi Teheránem a Washingtonem, které jsou napjaté kvůli íránskému jadernému programu.

Vydáno pod