Italská vláda prosadila úspory

Řím - Italští poslanci dnes vyjádřili důvěru vládě premiéra Silvia Berlusconiho, která o hlasování sama požádala ve snaze urychlit schválení úsporného balíčku zákonodárci. Poslanci vládní návrh na zvýšení daní a omezení výdajů posléze podpořili, Senát ho schválil již dříve.

Poté, co úsporná opatření schválili minulý týden italští senátoři a poslanci nyní vyjádřili vládě důvěru poměrem 316 ku 302 hlasům, je neformálně schválen i úsporný balíček. Večerním odhlasováním se návrh formálně stal zákonem.

Prosazení úspor vládou pravého středu se dělo pod tlakem evropských partnerů Itálie, kteří se bojí jejího vysokého státního deficitu a zadluženosti. Úsporná opatření by měla podle Reuters přinést zemi vyrovnaný rozpočet v roce 2013.

Berlusconiho vláda získala důvěru (zdroj: ČT24)

Senátoři schválili 7. září poměrem 165 hlasů ku 141 návrh úspor, který konzervativní vláda Silvia Berlusconiho krátce předtím ještě zpřísnila ve snaze uklidnit finanční trhy. Návrh počítá s tím, že stát získá do roku 2013 úsporami a novými daněmi kolem 50 miliard eur.

Na protest proti úsporným opatřením zaměstnanci v celé Itálii 6. září na osm hodin zastavili práci. Stávka, kterou vyhlásila největší odborová ústředna v zemi CGIL, měla dopad především na veřejnou dopravu včetně letecké. Ve větších městech na Apeninském poloostrově se také konaly demonstrace. Vláda však neustoupila a označila úspory za nezbytné pro budoucnost země.