Místo v Brdech bude radar ve východním Turecku

Ankara - Americký radar, který má být součástí protiraketového štítu namířeného zejména proti Íránu, bude postaven místo v Brdech, jak se před třemi až čtyřmi roky uvažovalo, ve východoturecké provincii Malatya. O umístění zařízení, které svého času vyvolalo v Česku velkou polemiku, informovala dnes turecká agentura Anadolu. Radar bude umístěn na základně a na velení se budou podílet i turečtí generálové. Do provozu by podle zpravodajské televize NTV měl být uveden do konce roku.

„Právní podklady a příprava terénu byly dokončeny. (Radar) bude umístěn v Küreciku ve východoturecké provincii Malatya,“ citovala Anadolu z prohlášení tureckého ministerstva zahraničí. V Küreciku již v minulosti sloužil komplex amerických radarů, které byly posléze předány pod tureckou kontrolu.

USA zdůvodňují potřebu štítu hrozbou nepřátelských zemí, hlavně Íránu. Prvky štítu v podobě radaru a základny protiraketových střel chtěly původně umístit v Česku a v Polsku. Rusko to tvrdě odsoudilo, označilo za hrozbu pro své území a pohrozilo odvetnými vojenskými kroky. Washington nakonec podobu projektu pozměnil.

Severoatlantická aliance na svém loňském summitu rozhodla o vytvoření nového protiraketového štítu, který by propojil obranné prvky v Evropě i v USA a ochránil všechny členy NATO před balistickými střelami dlouhého doletu, kterými by mohl disponovat například Írán. Plán počítá s umístěním několika lodí s protiraketovými střelami ve Středozemním moři. Do roku 2015 by pak měla vzniknout pozemní základna se střelami v Rumunsku a do roku 2018 podobné zařízení v Polsku.

Vydáno pod