Mladí Bělorusové půjdou na bramborovou brigádu

Minsk - Přiložit ruku k dílu při letošní sklizni brambor nebo ovoce bude muset mládež z Minsku. O tom, že si mladí z města mají povinně a bez nároku na odměnu vyzkoušet, jak tvrdě pracuje venkovský lid, rozhodl primátor běloruského hlavního města.

Podle primátora Mikalaje Laducky budou mít brigády na minskou mládež pozitivní výchovný i zdravotní vliv. Je přesvědčen o tom, že jeho iniciativu podpoří učitelé i rodiče školáků, kteří by na brigády na venkov měli jezdit.

„To je šílený nápad, děti se mají učit, a ne sbírat brambory,“ řekla jistá učitelka z Hrodna. „Jde o pokračování sovětského přístupu k výchově mládeže. Rodiče pochopili, že je to hloupost, ale vědí také, že jestli úřady něco naplánovaly, nemá smysl se proti tomu bránit,“ rozčiluje se ředitel jednoho ze soukromých gymnázií v Minsku, které tamní úřady před několika lety zavřely.

Iniciativa minského primátora vyvolala v běloruských prorežimních médiích velký ohlas, není prý proto vyloučeno, že si z hlavního města vezmou příklad i jiné oblasti země. Šéf jednoho z odborových svazů, který za sovětských dob pracoval jako náměstek předsedy kolchozu, si myslí, že zemědělská družstva pomoc mládeže uvítají. Hlavně proto, že za ni nebudou muset nic platit.

Běloruské hospodářství je v hluboké krizi, země musela na jaře devalvovat svou měnu, drasticky vzrostly ceny.

Vydáno pod