Aplikace o židovském původu se ve Francii prodávat nesmí

Paříž - Americká firma Apple ve středu stáhla z prodeje na svém internetovém obchodu ve Francii aplikaci Juif ou pas juif? (Je Žid, či ne?), která v zemi vyvolala pohoršení. Nabízela za 0,79 eura seznam 3500 osobností, které jsou zcela či částečně židovského původu nebo židovské víry. Proti tomu se tvrdě ohradila především protirasistická sdružení. Zdůraznila, že ve Francii je zakázáno zveřejňovat osobní údaje lidí včetně jejich rasy a víry bez jejich vědomí.

„Aplikace je v rozporu s pravidly naší společnosti ve Francii,“ prohlásilo vedení ústřední rady židovských obcí ve Francii CRIF. Rada dokonce zvažovala žalobu: za porušení příslušného zákona hrozí ve Francii až pětileté vězení a pokuta až 300 tisíc eur.

Autor aplikace pro kalifornskou firmu Apple Johann Levy se brání tím, že je sám židovského původu. „Cílem bylo jen přinést Židům pocit hrdosti, když uvidí, že některý známý podnikatel či jiná osobnost je také Židem,“ vysvětlil francouzským médiím 35letý Levy, který se označuje za Brita žijícího v Marseille. V židovské obci se podle něj lidé často ptají, zda ta či ona osobnost je, či není Žid.