Černé skříňky odpověď nepřinesly: havárii Jaku objasní simulace

Moskva – Příčiny havárie letounu Jak-42 u ruské Jaroslavle se nepodařilo najít ani po osmi dnech. Definitivní odpověď nepřinesla ani analýza černých skříněk, naděje odborníků se proto upínají k detailní počítačové simulaci osudného startu a rekonstrukci na cvičném letišti u Moskvy.

Podle vedení federální služby pro bezpečnost civilního letectví Rosaviacija se údaje palubních černých skříněk ukázaly jako nedostatečné. Počítačové i reálné testy budou provedeny v Gromovově leteckém výzkumném ústavu ve městě Žukovskij asi 25 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Zapojí se do nich i tým odborníků, kteří pracovali na vyšetřování okolností pádu polského vládního letadla loni v dubnu u Smolenska.

Odborníci nejprve vloží do počítače všechny dostupné technické údaje o startu Jaku-42, které získali z datové černé skříňky. Stejně jako při vyšetřování havárie polského vládního letounu pak vytvoří simulovanou animaci neštěstí, která by, jak doufají, mohla do věci vnést větší jasno. Druhou etapou rekonstrukce bude reálný testovací start Jaku-42, který provede zkušební pilot s výcvikem pro práci v krizových situacích. Ústav má údajně nejdelší vzletovou dráhu na světě dlouhou téměř pět a půl kilometru, což umožní bezpečně prověřit všechny fáze startu.

Mezitím by vyšetřovatelé mohli vyslechnout palubního inženýra Alexandra Sizova, který jediný let přežil. Sizov je hospitalizován v Moskvě, jeho stav je podle lékařů uspokojivý a s vyšetřovateli by mohl mluvit už koncem tohoto nebo počátkem příštího týdne.

Vydáno pod