Dánsku bude poprvé vládnout premiérka

Kodaň – Dánsko bude mít poprvé v historii v čele vlády ženu. Parlamentní volby vyhrál středolevý blok vedený sociální demokratkou Helle Thorningovou-Schmidtovou. Dosavadní premiér Rasmussen ještě dnes rezignoval. Budoucí premiérce volby vyhrály především hospodářské problémy. Rasmussen sice podle analytiků zemi provedl finanční krizí poměrně dobře, ale za cenu dluhů a nepovedlo se mu nastartovat silnější ekonomické oživení.

Thorningová-Schmidtová ve čtvrtek v noci už ohlásila vítězství levicové koalice. „Dnes jsme psali dějiny,“ prohlásila čtyřiačtyřicetiletá politička, která svou kampaň založila na boji proti ekonomické krizi a nezaměstnanosti. Levý blok Thorningové-Schmidtové získal po sečtení všech hlasů 92 mandátů z celkem 179, pravice 87 mandátů. 

Budoucí premiérka po půlnoci prohlásila, že do své koaliční vlády přibere centristickou sociálně liberální stranu. Thorningová-Schmidtová už začala jednání o koalici, chce si ale dát na čas a nic neuspěchat. Zřejmě ale vytvoří menšinovou koalici, protože mezi stranami levého bloku jsou velké programové rozdíly.

Dánsko má v čele vlády ženu (zdroj: ČT24)

Dosavadní premiér Lars Lökke Rasmussen dnes dopoledne podal u královny Margrethe II. demisi. „Naše vláda už nemá podporu v parlamentu,“ řekl.

Pozorovatelé předpokládají, že vítězství levice sníží vliv populistické Dánské lidové strany (DVP) na politiku země. DVP, která tolerovala pravicovou menšinovou vládu, si vynutila především zpřísnění přistěhovalecké a proticizinecké politiky, včetně obnovení „celních“ kontrol na dánsko-německé hranici. Helle Thorningová-Schmidtová slíbila voličům, že stát bude víc utrácet a také hodlá zvednout daně bohatým. Růst chce nastartovat nezvyklým plánem. Tedy zvýšením délky denní pracovní doby o 12 minut, týdně tedy hodina práce navíc. Očekává se, že také zmírní protipřistěhovalecké zákony.

Dánsko
Zdroj: Carsten Rehder/ISIFA/EPA