Z ISS se vrátili na Zem tři astronauté

Moskva - Trojice astronautů opustila Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a úspěšně přistála v Kazachstánu. Na Zemi se po 164 dnech vrátili dva Rusové a Američan. Na ISS zůstali tři další astronauti, kteří misi ukončí v polovině listopadu. Donedávna hrozilo, že ISS zůstane bez posádky. Rusko totiž po pádu zásobovací lodi Progress zrušilo všechny lety do vesmíru. Na 12. listopadu je ale v plánu nový start se třemi astronauty.

V Kazachstánu dnes ráno přistála ruská raketa Sojuz s ruskými kosmonauty Alexandrem Samokuťajevem a Andrejem Borisenkem a americkým astronautem Ronaldem Garanem. Ti po 164 dnech ukončili svoji misi na ISS. 

Modul přistál v kazašské stepi asi 150 kilometrů jihovýchodně od města Džezkazgan. Astronauti i lidé z řídicího střediska si přitom zažili horké chvilky. Když Sojuz začal sestupovat z oběžné dráhy, přerušila se totiž komunikace. Tu se podařilo obnovit až po několika minutách. 

Přistání modulu Sojuzu v Kazachstánu
Zdroj: Sergei Ilnitsky/AP Photo

Po už hladkém přistání jako první z modulu vystoupil velitel mise Samokuťajev, po něm i další dva astronauté, na místě si je do péče vzal lékařský tým. 

Příští start rakety Sojuz k ISS je plánován na 12. listopadu. Na ISS zůstala trojčlenná posádka, kterou tvoří Rus Sergej Volkov, Japonec Satoši Furukawa a Američan Michael Fossum. Ti by se na Zemi měli vrátit v listopadu.