Breivika těsně před masakrem zachytila bezpečnostní kamera

Oslo - Norského atentátníka Anderse Breivika zachytila těsně před útokem bezpečnostní kamera ve vládní čtvrti v centru Osla. Na záběrech je vidět Breivik v policejní uniformě, jak odchází z auta, ve kterém ukryl bombu. Ta pak zabila 8 lidí, dalších 69 pak zastřelil na ostrově Utöya.

Bezpečnostní kamera u vládních budov v Oslu zachytila 32letého Breivika těsně před tím, než odstartoval hrůzný masakr. Na záběrech je vidět, jak odchází od auta, ve kterém instaloval bombu. Na sobě má policejní uniformu, boty a helmu. V pravé ruce drží zbraň. Záběry zveřejnil norský server ABC Nyheter

Norská policie už potvrdila, že na záběrech je skutečně Breivik. Video bylo součástí policejní zprávy. Nikdo z policie ho ale nezveřejnil. Policejní mluvčí ovšem dodal, že zprávu obdrželi i právníci Breivikových obětí.

Breivik nastražil v autě u vládní budovy bombu, která zabila osm lidí. Pokračoval pak na ostrov Utöya, kde postřílel dalších 69 lidí. Za tyto činy mu hrozí 21 let vězení, což je v Norsku maximální trest. Už v pondělí by se měl objevit znovu u soudu.

Vydáno pod