Niger Kaddáfího syna do Libye nevydá

Tripolis – Niger zatím odmítá vydat syna svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Saadího zpět do Libye. Podle nigerského ministra spravedlnosti Maroua Amadoua by Saadího v Libyi nečekal spravedlivý proces. Saadí do Nigeru přicestoval v neděli v doprovodu několika činitelů bývalého Kaddáfího režimu a je držen v domácím vězení v jedné z vládních rezidencí. Libyjská Přechodná národní rada (NTC) vyslala do Nigeru delegaci, která žádá o vydání Saadího i ostatních činitelů Kaddáfího administrativy. V Libyi se mezitím stále bojuje, do města Baní Valíd vstoupili povstalci a čelí tu palbě Kaddáfího přívrženců. Povstalci přitvrdili i v Syrtě.

Do Nigeru přijely nedávno nejméně tři konvoje z Libye s bývalými generály, rodinnými příslušníky a dalšími činiteli Kaddáfího režimu. Byl mezi nimi například velitel Kaddáfího bezpečnostních brigád Mansúr Zaú či bývalý velitel libyjských vzdušných sil a také generál z armádního velitelství v jiholibyjském regionu Murzúk.

Ministr Amadou již dříve uvedl, že všichni byli přijati z humanitárních důvodů. „Vzhledem k našim mezinárodním závazkům nemůžeme vydat nějakou osobu někam, kde nemá šanci na spravedlivý proces nebo kde jí hrozí trest smrti,“ zdůraznil. Niger by podle něj splnil svou povinnost, kdyby Saadího stíhal nezávislý soud nebo stát s pravomocí soudit pachatele zločinů na celém světě.

Saadí mimo jiné figuruje na seznamu osob, které v souladu s únorovou rezolucí Rady bezpečnosti OSN číslo 1970 nesmějí vycestovat z Libye. Mezinárodní trestní soud stíhá Kaddáfího a jeho druhorozeného syna Sajfa Isláma, na Saadího zatykač nevydal.

Povstalci chtějí dobýt Syrtu (zdroj: ČT24)

Velení povstaleckých sil dnes vydalo rozkaz k zahájení ofenzivy na město Baní Valíd. „Dostali jsme rozkaz od našich velitelů a hodláme vstoupit do Baní Valídu z různých směrů,“ prohlásil jeden z povstaleckých bojovníků. Poté skutečně povstalecké jednotky pronikly do města, kde na ně zaútočili Kaddáfího přívrženci.

Povstalci vstoupili i do Syrty, kde taktéž zuří boje. Povstalce při útoku na Syrtu údajně podporovaly ze vzduchu síly NATO. Povstalci i tak narazili v Syrtě na silný protiútok. Kaddáfího stoupenci údajně ve stotisícovém městě drží obyvatele, aby nemohli před boji uprchnout. Humanitární situace se tam zhoršuje a vojáci přechodné vlády prý k Syrtě přesunují zásoby vody, jídla a léků pro případnou potřebu civilistů.

Libyjští rebelové mají nakročeno do OSN

Zemi na cestě k demokracii podpořilo Turecko, jehož premiér Recep Tayyip Erdoğan se setkal s představiteli nového libyjského vedení. Ti se stali oficiálními zástupci Libye v OSN a budou moci příští týden zastupovat zemi na výročním zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Erdoğan slíbil Libyi další pomoc, nové libyjské vedení se naopak nechalo slyšet, že se při budování demokratické země chce inspirovat zkušenostmi Turecka.

Rada bezpečnosti OSN dnes podle očekávání zmírnila sankce proti Libyi, aby umožnila některým důležitým libyjským institucím obnovit činnost narušenou občanskou válkou. Mimo jiné uvolnila zmrazená aktiva dvou libyjských ropných společností a zmírnila restrikce vůči libyjské centrální bance. Patnáctičlenná RB OSN rovněž jednomyslně schválila vyslat do Libye misi OSN, která má novým libyjským úřadům pomoct s přechodem k demokracii.