Slota: Romové by měli mít svůj stát

Bratislava – Podle předsedy slovenské strany SNS Jána Sloty by bylo nejlepší, kdyby měli Romové vlastní stát. Podle tohoto kontroverzního politika by se mohlo etnikum uplatnit v samostatném státě, protože „si nejlépe rozumí sami mezi sebou“. Slovenský server SME upozornil, že Slotovy výroky nejsou podle právníků trestné. Slovenští Romové se obávají, že by na základě Slotových výroků mohlo dojít na Slovensku k podobným střetům, k jakým v současnosti dochází na severu Čech.

„Tato komunita nemá s naší slovanskou podstatou a životní filozofií v podstatě nic společného. Ani staletí soužití neposunuly tyto dvě komunity k sobě blíž, ale naopak – stále víc a víc se vzdalujeme,“ uvedl Slota v rozhovoru pro časopis Playboy.

Slovenští Romové se po Slotových výrocích obávají, že by mohlo i na Slovensku dojít k nepokojům a vyhrocení protiromských nálad. „Slota v podstatě nabádá ty, kteří dosud dřímali, k myšlence, že je nutné Romy vystěhovat,“ upozorňuje romská aktivistka Denisa Havrľová a ukazuje na vyhrocenou situaci v Česku: „To je jen otázka času.“ Na sociálních sítích se prý už aktivizují pravicoví extrémisté.

Podle právníka osloveného serverem SME nejsou Slotovy výroky trestné. „Z mého pohledu z rozhovoru nevyplývá, že byl spáchán trestný čin hanobení národa. Jeho názory jsou odsouzeníhodné a extrémní. Na druhou stranu je ale třeba respektovat i svobodu slova. I v případě názorů, které jsou z etického hlediska nekonformní,“ uvedl právník Andrej Šabík.

Vydáno pod