Füle: Kauza Tymošenková ublíží ukrajinským vztahům s EU

Jalta - Odsouzení bývalé ukrajinské premiérky a předsedkyně nejsilnější opoziční strany Julije Tymošenkové podle trestního zákoníku z roku 1962 poškodí vztahy mezi Bruselem a Ukrajinou. V takovém případě lze rovněž očekávat komplikace se schvalováním asociační dohody s EU. Prohlásil to eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle, který se v Jaltě účastní osmého ročníku mezinárodní konference s názvem Ukrajina a svět: Společné výzvy, společná budoucnost. Tymošenková, která je přes měsíc ve vazbě, čelí obviněním z poškození státu při uzavření kontraktu na dovoz ruského plynu v roce 2009.

Ukrajina usiluje o uzavření asociační dohody, která je považována za předstupeň statusu kandidátské země EU. Füle v této souvislosti prohlásil, že pokud bude Tymošenková podle zmíněných zákonů odsouzena a pokud bude i přesto asociační dohoda podepsána, neexistuje žádná záruka, že dokument všechny členské země ratifikují. Podle Füleho by se Tymošenková měla se svými oponenty utkat spíše ve volebním boji než před soudem.

Štefan Füle:

„Pokud půjde někdejší premiérka do vězení na základě trestního zákoníku přijatého v komunistických časech, vztahy mezi EU a Ukrajinou pravděpodobně nezůstanou stejné.“

Podle listu Ukrajinskaja Pravda se ukrajinské úřady společně s představiteli EU snaží patovou situaci vzniklou kvůli procesu s Tymošenkovou vyřešit. Jednou z možností by mohla být „dekriminalizace“ zmíněného článku trestního zákoníku, podle něhož je bývalá ministerská předsedkyně obžalována.

Julija Tymošenková
Zdroj: ČT24