Předvolební Berlín volá po bezpečnosti

Berlín - Německo má před sebou další důležité zemské volby. Předvolební kampaň vrcholí v Berlíně. Volby tam mají tradičně vliv i na celostátní politiku. Tématem se po sérii žhářských útoků stala hlavně bezpečnost - boj s rostoucí agresivitou výtržníků a četností útoků.

Místo činu – Berlín. Německá metropole má různá přízviska - hlavním městem strachu ale být nechce. Násilí tu ovšem není novinkou. Obrázků brutálních útoků stále přibývá. Dost už toho má i policie. „Máme tu vážný bezpečnostní problém. Počty hořících aut byly dalším důkazem. Denně máme 10 napadených mužů. Policie nedokáže reagovat. Je nás málo. Potřebujeme dalších dva tisíce lidí,“ říká předseda policejních odborů Bodo Pfalzgraf.

Dosluhující radnice jich slíbila desetkrát míň – dvě stě. Její vyzyvatelé v rámci předvolebního boje přihodili ještě 50 policistů navrch – zatím ale jenom na papíře.

Berlín si nemůže dovolit bezhlavě utrácet. Dluh města už dosáhl skoro 65 miliard eur. „Máme u berlínské policie příliš mnoho úředníků a málo lidí v ulicích a metru. Přesunuli bychom je zase z kanceláří do terénu,“ slibuje kandidátka za Zelené Renate Künastová.

Policie pohrozila, že jestli se něco nezmění, pustí se do boje třeba i stávkou.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)