Půl milionu Pákistánců prchá před vodou

Islámábád - Téměř 300 mrtvých si už vyžádaly rozsáhlé záplavy, které sužují jihopákistánskou provincii Sindh. Voda z monzunových dešťů zničila podle tamních úřadů přes půl milionu domů a zpustošila zemědělskou úrodu. Premiér Gílání kvůli povodním zrušil cestu do Spojených států a zamířil do postižené oblasti.

Statisíce pákistánských matek prožily příběh jako Šabíra. Manžel zůstal v zaplavené vesnici, ona se šesti dětmi uprchla před stoupající vodou. Zachránili ji sice vojáci, vláda ale nemá dost prostředků na pomoc postiženým a ti končí v provizorních táborech zřizovaných islámskými nadacemi. „Děti jsou nemocné. Pijeme dešťovou vodu. Od vlády jsme nedostali žádné jídlo, léky ani stany,“ vypráví.

Znovu se opakuje schéma z tragických loňských záplav. Uprchlíci se na vládu nemohou spolehnout a jedinou naději nabízejí nadace, z nichž některé mají úzké vazby na islamisty. „Vypravili jsme zásilku humanitární pomoci, která obsahuje nádobí, základní životní potřeby a potraviny,“ informoval generální tajemník konzervativní islámské strany Džamáate islámí Pákistán.

Odhady mluví o čtyřech stech tisících lidí, které povodně v provincii Sindh připravily o střechu nad hlavou. K tomu je třeba přičíst dalších 800 000 rodin, které zůstály bez domova od loňských katastrofálních záplav. Generální tajemník OSN už vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo. Tragédii prohlubuje i to, že stejně jako loni záplavy zničily velkou část úrody v provincii Sindh, která je považovaná za sýpku Pákistánu.

Záplavy v Pákistánu (zdroj: ČT24)