Jemenské vládní síly střílely do demonstrantů

Saná - Nejméně 26 lidí bylo zabito a až 500 dalších zraněno střelbou bezpečnostních sil do účastníků dnešní mnohatisícové demonstrace v jemenské metropoli Saná. Jemenci požadují odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha už od ledna a bezpečnostní zásahy proti nim si za tu dobu vyžádaly několik set mrtvých. Dnešní střelba vládních sil je ale první tvrdou akcí proti demonstrantům v Saná za několik týdnů. Proti demonstrantům nasadili vojáci údajně i protiletadlové pušky a samopaly. Podle zprávy humanitární organizace Oxfam je v Jemenu hluboká potravinová krize a zemi hrozí hlad.

Více než 100 000 lidí se dnes shromáždilo k protestu u budovy státní televize a vládních úřadů v Saná. Vládní síly se je snažily rozehnat, odstřelovači z okolních střech prý na ně začali střílet ostrými náboji a policie použila také vodní děla a slzný plyn. Tyto informace potvrzují také lékaři, kteří zraněné ošetřovali. Mnozí mrtví a zranění měli střelné rány v obličeji, na hlavě a na hrudníku, řekl doktor Muhammad Abahí.

Po setmění se Saná ponořila do úplné tmy v důsledku náhlého výpadku elektřiny. Ten následoval poté, co se demonstranti zmocnili kontroly nad důležitým mostem, blokovali dopravu a začali stavět stany. Tisíce dalších protestujících zaútočily na vládní budovy a začali zapalovat domy, z nichž na ně údajně útočí odstřelovači a provládní gangsteři.

Prezident Sálih je u moci od roku 1978. Hlavním požadavkem demonstrantů a opozice je jeho odstoupení, Sálih ale dosud vytrvale odmítal podepsat dohodu o předání moci navrženou arabskými státy v Perském zálivu.

Od červnového útoku na mešitu v prezidentském areálu se Sálih zotavuje z utrpěných zranění v Saúdské Arábii. Počátkem týdne pověřil viceprezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hadího vyjednáváním s opozicí a údajně i podpisem dohody o předání moci.

Politické násilnosti zmítající Jemenem od začátku roku ochromily ekonomiku země, způsobily závratné zvýšení cen pohonných hmot a pádící inflaci. Konstatuje to mezinárodní humanitární organizace Oxfam ve své pondělní zprávě. Jemen čelí vážné potravinové krizi, konstatuje Oxfam a varuje před skutečnou „katastrofou“, pokud se mezinárodní společenství nezmobilizuje na pomoc této nejchudší arabské zemi.

Hlad se v Jemenu všeobecně rozšířil a země je na prahu chronické podvýživy, tvrdí Oxfam, podle níž je třetina z 22 milionů Jemenců postižena hospodářským úpadkem. Za jeho hlavní oběti pak označuje děti a ženy. Politická nestabilita a bezpečnostní nejistota v zemi, kde se zároveň aktivizují skupiny napojené na teroristickou síť Al-Káida, přitom výrazně omezují možnosti humanitárních operací v Jemenu, uvádí Oxfam.

Nepokoje v Jemenu si vyžádaly na tři desítky mrtvých (zdroj: ČT24)