Podle BBC podporuje většina lidí uznání palestinského státu

Londýn - Na světě je víc stoupenců palestinského státu než jeho odpůrců. Vyplývá to z průzkumu britské BBC, který provedla v 19 zemích na různých kontinentech. Devětačtyřicet procent dotázaných je pro uznání palestinských území za stát, 21 procent je proti, 30 procent respondentů neřeklo jasný názor. Palestinský prezident Mahmúd Abbás požádá 23. září na Valném shromáždění OSN o uznání samostatnosti své země. O konečném rozhodnutí má pak jednat Rada bezpečnosti.

Nejvíce příznivců uznání palestinského státu je v Egyptě (90 procent, proti devět procent) a v Číně (56 procent pro a devět proti). Naopak k zemím, kde je odpor proti uznání Palestiny nejsilnější, patří USA (45 pro a 36 proti), Brazílie (41 pro a 26 proti), Indie (32 pro a 25 proti). Tři země, které reprezentovaly Evropskou unii, zaujímají podle průzkumu podobné postoje: Francie (54 pro a 20 proti), Německo (53 pro a 28 proti) a Británie (53 pro a 26 proti). V Rusku se pro uznání vyslovilo 37 procent obyvatel (proti 13 procent), ale každý druhý dotázaný nedal konečnou a jasnou odpověď nebo si myslí, že jeho země by se měla zdržet rozhodování o této otázce.

Abbás v pátek oznámil, že 23. září vznese v OSN požadavek na uznání palestinské státnosti v hranicích ze 4. června 1967, tedy na území západního břehu Jordánu, pásma Gazy a východního Jeruzaléma. K přijetí nového státu je v RB OSN zapotřebí souhlas aspoň devíti z jejích 15 členů. Přitom ani jeden z pěti stálých členů s právem veta nesmí toto své právo použít. USA ale předem avizovaly, že tak učiní.

Zasedání Valného shromáždění OSN se zúčastní prezident Václav Klaus a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Abbás čeká problémy, ale neustoupí

Abbás očekává, že Palestince čekají po podání žádosti o uznání státnosti velké potíže. Novinářům, s nimiž cestoval do sídla OSN v New Yorku, řekl, že přesto svůj plán nepovažuje za skok do prázdna. Část izraelských politiků prosazuje protipalestinské sankce nebo vypovězení dosavadních dohod; USA by mohly vypovědět půlmiliardovou ekonomickou a bezpečnostní pomoc.

Abbás ale odmítá jakékoli další kompromisní návrhy. Ještě dnes se má sejít s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, jemuž hodlá po svém pátečním projevu na Valném shromáždění předat žádost o uznání palestinské státnosti. Dnes by měl Abbás také jednat se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. V úterý do New Yorku odlétá také izraelský premiér Benjamin Netanjahu a na středu je naplánováno jeho setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou. Před VS OSN Netanjahu vystoupí v pátek.

Mahmúd Abbás
Zdroj: ČT24