Za útoky proti IKEA je údajně vydírání

Brusel/Paříž – Za nedávnými výbuchy a pokusy o útoky v obchodech švédské nábytkářské společnosti IKEA v několika evropských zemích je prý vydírání. Vyděrač či skupina vyděračů podle belgických a francouzských médií od vedení firmy požadovali šest milionů eur (147 milionů korun). Jedna nálož byla i v obchodě v Praze na Zličíně, podobné případy hlásí Francie, Belgie, Nizozemsko a Německo. Není jasné, zda IKEA požadované peníze zaplatila, či nikoli.

Policie teď zjistila, že za bombovými hrozbami v obchodních domech IKEA jsou peníze. Podle francouzských novin firma dostala od vyděračů ultimátum, že musí do 16. září zaplatit 6 milionů eur. Zatím ale není jasné, jestli IKEA zaplatila. 

Policie zveřejnila dokonce podobiznu pachatele. Odkud ale je a kde se skrývá, se zatím neví. Předpokládá se navíc, že vyděračů může být víc. „Jsou velmi mobilní a neváhají jet tisíce kilometrů, aby umístili někde výbušné zařízení a zametli za sebou stopy,“ citoval zdroj z vyšetřování francouzský list Le Parisien.

Údajný pachatel útoků na obchodní domy IKEA
Zdroj: ČT24

Podle francouzského deníku šlo vždy o malou nálož složenou z hodin, petard a nádob s mlékem. V Německu exploze v červnu zranila jednoho nakupujícího. 

V souvislosti s incidenty zpřísnily obchodní domy v Česku bezpečnostní opatření hned začátkem léta, další opatření pak přišlo po 2. září, kdy se na Zličíně objevila bomba. Policie tehdy evakuovala všechny čtyři prodejny v Česku. Další nálož už ale neobjevila. Tu ze Zličína stále zkoumají experti. 

Mluvčí řetězce IKEA Petr Chadraba dodává: „V průběhu minulého týdne jsme ještě znovu posílili bezpečnostní opatření. Kromě zvýšené frekvence bezpečnostních pochůzek nebo zvýšeného počtu bezpečnostních strážců spolupracujeme taky s externími specialisty.“

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)