Obětí zemětřesení v Himálaji už je přes šedesát

Dillí - Počet obětí nedělního zemětřesení v oblasti severovýchodní Indie, Nepálu a čínského Tibetu vzrostl na 63, počet ale není konečný. Poškozeno bylo na 100 tisíc domů. Přístup záchranných týmů k postiženým komplikují další lijáky a sesuvy půdy. Záchranáři vyprošťují těla z trosek zatím převážně jen holýma rukama a lopatami. Úřady v Himálaji hlásí výpadky elektřiny a přerušení telefonického spojení.

Region zasáhly v neděli večer místního času otřesy půdy o síle 6,9 stupně Richterovy škály. Osudným se obětem staly zpravidla domy, které již byly podmáčené z nedávných monzunových dešťů a při otřesech půdy se zřítily. Indický premiér Manmóhan Singh svolal schůzku indického úřadu pro mimořádné události.

V Indii je postižen hlavně malý stát Sikkim, který leží na hranici s Nepálem, Tibetem a Bhútánem, další oběti jsou v sousedních indických svazových státech Bihár a Bangla (Západní Bengálsko). Mrtvé hlásí i Nepál a čínský Tibet. Sever i východ Indie letos postihlo několik zemětřesení, ale žádné z nich nezpůsobilo takové škody jako to nedělní.