Největší mezinárodní cvičení policie NATO se konalo v Lešti

Lešť – Ve vojenském výcvikovém prostoru Lešť na Slovensku dnes skončilo největší mezinárodní cvičení praporu vojenské policie NATO čítající 400 příslušníků. Osmidenní výcvik měl za cíl sladit jednotky Česka, Slovenska, Polska a Chorvatska, aby mohly být společně nasazeny v různých krizových situacích. Na projektu se dohodli šéfové armád na summitu NATO v Praze v roce 2002.

Projektu se účastnily čtyři státy a vytvořily tak společnou jednotku vojenské policie. Vojáci tímto způsobem spolupracují již dávno, policie však poprvé. Cvičení ukázalo, že její společné nasazení může být velmi užitečné. Čeští a slovenští policisté se ocitli na společné misi již v Kosovu, kde zasahovali při nepokojích a chránili vlaky s uprchlíky. „Tento projekt je úplně odlišný, ale musím říct, že zkušenosti, které jsme nabyli v Kosovu, chceme dále rozvíjet a chceme na ně navázat,“ sdělil Roman Gottfried, podplukovník vojenské policie. 

Během výcviku se policisté připravovali na zneškodnění teroristů pomocí výsadkářů či pozemních sil, na odhalení drogové laboratoře nebo zajištění stop. Modelové situace testující schopnosti vojenské policie mohou být zanedlouho zúročeny v praxi.

Cvičení neprověřovalo pouze fyzické síly a schopnost komunikace, ale i technické vybavení. Šéf slovenské armády například obdivoval špičkový monitorovací systém a rentgen, se kterým přišli Češi. 

Ľubomír Galko, ministr obrany Slovenské republiky:

„Ukázalo se, že ne výcvik, ale technika je to, v čem za Českou republikou výrazně zaostáváme. Je potřebné, abychom si to na Slovensku uvědomili.“

Dnešní cvičení bylo čtvrté a zároveň poslední, na kterém mezinárodní prapor vojenské policie koordinuje své síly. Od prvního ledna by mohl být nasazený pro potřeby NATO. Unikátní mise ještě potřebuje od vedení aliance certifikát a pak jí zbývá překonat jediné. Najít v rozpočtech svých států peníze na provoz.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)