Za dva dny v Jemenu 50 mrtvých

Saná – Nejméně 47 lidí zahynulo za minulé dva dny v jemenské metropoli Saná při protestech proti prezidentu Sálihovi. Země se v nepokojích zmítá už od ledna. Po pár týdnech relativního klidu demonstranti znovu zaplnili ulice, když prezident Sálih nepředal moc, jak už několikrát slíbil.

Za poslední dva dny hlásí lékaři v metropoli na pět desítek mrtvých a víc než sto postřelených. V jemenském Saná pokračují druhým dnem protesty a násilnosti. 

Cílem demonstrantů je svrhnout prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Jenže to se zatím nedaří. Navíc narážejí na tvrdý odpor vládních sil. Ve městě jsou odstřelovači, kteří neváhají stisknout spoušť. Pálí i na projíždějící auta. V jednom z nich zasáhli malého chlapce. 

Sálih, který Jemen ovládá už 33 let, přitom ve městě není. Od června, kde přežil pokus o atentát, se léčí v sousední Saúdské Arábii. Vyjednáváními o předání moci pověřil viceprezidenta. Ten ale z vyprovokování násilností obvinil opozici a poslal do ulic všechny vojáky, kteří mu zůstali věrní. 

Do Saná dorazili vyjednavači států Perského zálivu. Chtějí zastavit chaotickou občanskou válku v zemi. Už dříve nabízeli špičkám místního autoritářského režimu naprostou beztrestnost a zajištění odchodu ze země. Prezident a jeho věrní to ale zatím vždy odmítli.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)