Netanjahu nabízí Abbásovi jednání

New York - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nabízí na Valném shromáždění OSN v New Yorku přímé rozhovory palestinskému vůdci Mahmúdu Abbásovi. Snaží se odvrátit jednostrannou žádost Palestinců o uznání jejich vlastního státu v hranicích z roku 1967. Chtějí ji podat tento pátek. Izrael a Spojené státy trvají na tom, že palestinský stát může vzniknout pouze jako důsledek dohody obou stran. Mírové rozhovory ale loni ztroskotaly.

Jednání členů OSN o uznání samostatné Palestiny jsou v plném proudu. Diplomati, stejně jako politické špičky, jsou v názoru rozdělení. Navíc se množí demonstrace a izraelská armáda posiluje hlídky. Nepokojů se obává palestinská policie. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás s komplikacemi počítá, od podání žádosti, které má naplánováno na pátek, ho ale prý nic neodradí. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom nabízí přímo v New Yorku Abbásovi jednání. „Vyzývám předsedu palestinské správy k zahájení přímých jednání v New Yorku, která pak budou pokračovat v Jeruzalémě a Ramalláhu,“ prohlásil Netanjahu. 

Jenže mírová jednání Palestina obnovit nemíní. Rozhovory ztroskotaly před rokem. Obě strany totiž nehodlají ustoupit. Palestinci nechtějí uznat Izrael jako židovský stát a Izrael odmítá rozdělit Jeruzalém a kvůli osadám opustit okupované území na západním břehu. Palestinci totiž chtějí vytvořit svůj stát, který by byl založen na hranicích z června 1967 před takzvanou šestidenní válkou.

Čína podporuje nárok Palestinců na stát, ale jak bude o jejich žádosti hlasovat v Radě bezpečnosti OSN, zatím neprozradila. Diplomaté mezitím neustávají v intenzivních snahách zabránit krizi v OSN. Vyjednávači z takzvaného blízkovýchodního kvartetu zatím nijak nepokročili v práci na kompromisním návrhu.

Nejednotná je v otázce oddělení Palestiny i veřejnost. Podle průzkumu britské BBC, který provedla v 19 zemích na různých kontinentech, je na světě víc stoupenců palestinského státu než jeho odpůrců; 49 procent dotázaných je pro uznání samostatné Palestiny, 21 procent je proti.

Izrael se chystá na protesty Palestinců

Izraelské bezpečnostní síly se připravují na možné masové demonstrace Palestinců v příštích týdnech. Pro nasazení při případných nepokojích bylo speciálně vyškoleno 7 500 policejních důstojníků. Panují obavy, že by se pokojné demonstrace na podporu Abbásovy páteční žádosti o plnohodnotné uznání palestinského státu mohly zvrhnout v násilí. Už na středeční dopoledne plánují Palestinci velkou demonstraci v Ramalláhu. Proti ní dnes na západním břehu Jordánu protestovaly skupiny židovských osadníků a nacionalistů.