Homosexuálové nemusejí ode dneška v americké armádě mlčet

Washington - V armádě Spojených států dnes přestává platit takzvané pravidlo „Neptej se a mlč“. Skoro 20 let znemožňovalo vojenskou službu homosexuálům, kteří se ke své orientaci veřejně přiznali. Pokud to udělali, museli armádu opustit. Zrušení zákona prosadil prezident Barack Obama. Splnil tak jeden ze svých předvolebních slibů.

Je to 66 let, co Melvina Dworka vyhodili z americké armády za to, že je gay. Přišel o grant na studium, o zdravotní péči, ale hlavně o práci v námořnictvu, kam byl rekrutován za druhé světové války. 

Až když prezident Bill Clinton zavedl v roce 1993 pravidlo „Neptej se a mlč“, které gayům umožnilo práci v armádě, pokud budou diskrétní, dosáhl Melvin Dwork určité satisfakce. Domohl se uznání své služby a upřených poct. 

Melvin Dwork, bývalý americký voják:
„Je tu naděje i pro ostatní, ale musí o to sami usilovat. Armáda pro to sama nic neudělá, má jiné starosti.“

Naprostou rovnost vojáků různé orientace prosadil až prezident Obama. Byl to jeden z jeho předvolebních slibů. Pro všechny v armádě ode dneška platí stejná pravidla o osobním chování a o projevech náklonnosti. 

Pentagon už vyškolil 97 procent všech jednotek. I tak se ale objevují kritické hlasy, ty tvrdí, že je ohrožena disciplína a výkonnost ozbrojených sil. Na straně stoupenců změny je ale kromě prezidenta i ministr obrany a náčelník generálního štábu.

Končí pravidlo "Neptej se a mlč" (zdroj: ČT24)