Výbuch v Ankaře: tři mrtví, 34 zraněných

Ankara – Tureckou metropolí Ankarou dnes otřásl silný výbuch, při němž zemřeli nejméně tři lidé a 34 dalších bylo zraněno. Podle tureckého ministerstva vnitra byla bomba nastražena ve vozidle ve vládní čtvrti Ankary. Po výbuchu začalo hořet několik automobilů, požár se ale podařilo uhasit. Turecký ministr vnitra Idris Naim Şahin řekl, že je vysoce pravděpodobné, že šlo o teroristický útok. K odpovědnosti za explozi se zatím nikdo nepřihlásil. Turecké úřady v minulosti obviňovaly z podobných útoků kurdské separatisty, v zemi ale působí také několik extrémních pravicových a levicových skupin, které v uplynulých letech spáchaly atentáty.

Bomba explodovala ve čtvrti Kizilay, ani ne kilometr od vládních budov včetně kanceláře premiéra nebo generálního štábu. „Ozvala se rána a okna se třásla, myslel jsem, že to je zemětřesení. Vyběhl jsem na ulici a uviděl auto v plamenech,“ popsal události svědek.

V blízkosti je i budova školy, kterou policie okamžitě evakuovala, tlaková vlna poničila i výlohy okolních obchodů. Ministr Şahin informoval, že těla tří obětí byla nalezena v budově poblíž vozidla, které explodovalo. Podle něj se s největší pravděpodobností jedná o teroristický útok, jelikož výbušné zařízení bylo v autě na plynový pohon, které bylo nedávno prodáno a v evidenci ještě nejsou úplné údaje o jeho majiteli.

Někteří svědci vypověděli, že na ulici někdo vrhl hořící plynovou bombu, pak teprve explodovalo vozidlo. Vyšetřování stále pokračuje. Zástupce velvyslance ČR v Turecku Petr Štěpánek pro ČT uvedl, že české úřady zatím nemají informace, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli nějací Češi.

Na základě podezření byl dnes v Kirikkale zastaven Jižní Expres, jedoucí z provincie Siirt na jihovýchodě Turecka do Istanbulu. Ve vlaku byla objevena nálož. Podle agentury DHA bylo osm osob zadrženo a odvedeno k výslechu.

  • Následky exploze v Ankaře autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2891/289054.jpg
  • Následky exploze v Ankaře autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2891/289055.jpg
Vydáno pod