Vědcům hrozí vězení, protože nepředpověděli zemětřesení v Aquile

Řím – U italského soudu skončila šestice vědců a jeden bývalý člen vlády kvůli zemětřesení ve městě Aquila. Podle žaloby nesou odpovědnost za smrt víc než tří set lidí. Před katastrofou prý lidi uklidňovali a vzbudili v nich falešný pocit bezpečí. Obhajoba se brání, že otřesy nebylo možné předvídat ani v seizmicky aktivních oblastech. Víc než pět tisíc badatelů se obrátilo otevřeným dopisem na prezidenta s podporou pro obžalované. Dnešní slyšení je spíš technického rázu a má se mimo jiné týkat osob zapsaných na seznamu svědků. Rodiny obětí a další strany procesu žádají 50 milionů eur (1,25 miliardy korun) na odškodném a dalších poplatcích.

V roce 2009 zasáhlo oblast kolem Aquily zemětřesení o síle 6,3 stupňů Richterovy škály, zemřelo tehdy 309 lidí, včetně dvou Češek. Kvůli tomu teď musí k soudu šestice odborníků a jeden člen vlády.

Tento sedmičlenný panel totiž ještě před zemětřesením posuzoval možná rizika a dopady případných otřesů na historické město. Odborníci došli k závěru, že zemětřesení nepředpovídají, že je však nutné do budoucna kvůli případným otřesům zvážit různá stavební opatření.

Soud v italské Aquile
Zdroj: ČT24

Žalobci teď tvrdí, že na základě této uklidňující zprávy zůstalo mnoho lidí při zemětřesení ve svých domech, což mělo tragické následky. Pokud budou shledání odborníci vinnými, hrozí jim až 15 let vězení.

Vyšetřovatel Lorenzo Cavallo:
„Po zemětřesení nám lidé říkali, že se chovali podle toho, jak jim doporučila komise.“

Mezi sedmi obviněnými figurují velká jména italské vědy jako profesor Enzo Boschi, který byl donedávna předsedou italského institutu geofyziky a vulkanologie (INGV), nebo profesor fyziky na univerzitě v Janově Claudio Eva. K soudu se z obviněných dostavil jen bývalý vysoký představitel úřadu civilní ochrany Bernardo De Bernardinis. „Domníval jsme se, že je důležité tu být, protože to je můj kraj. Jsem z (regionu) Abruzzy a dlužil jsem to lidem tady,“ prohlásil v úvodu slyšení.

Případ je ostře sledován seizmology po celém světě, kteří argumentují, že není možné zemětřesení předvídat a že žádné velké otřesy nebyly nikdy předem očekávány. Loni podepsalo petici na podporu italských kolegů na 5 200 vědců z celého světa a Americká seizmologická společnost poslala dopis adresovaný italskému prezidentovi, v němž vyjadřuje obavy z „bezprecedentního právního útoku na vědu“.

Obhájci expertů se netají obavami z toho, že proces probíhá přímo v Aquile, kde se ani dva roky po katastrofě nevrátil život do normálních kolejí. Historické centrum  zůstává uzavřené, tisíce lidí se nemohou vrátit do svých domovů - a další tisíce vzpomínají na své blízké, kteří nepřežili.

Reportáž Hany Andělové (zdroj: ČT24)