Na hlavní japonskou zbrojovku zaútočili hackeři

Tokio - Hlavní japonská zbrojovka Mitsubishi Heavy Industries potvrdila, že se minulý měsíc stala obětí hackerského útoku. Zaměřil se na informace o raketách, ponorkách, a jaderných elektrárnách. Firma uvedla, že viry našla na více než osmdesáti ze svých serverů a počítačů, citlivé informace prý ale neunikly. Ministerstvo obrany žádá okamžité vyšetření - úřady pobouřilo, že se o narušení bezpečnosti dozvěděly až z médií.

Japonská vláda tvrdí, že zamlčení informací znamená porušení smluv na miliardové dodávky. Podle nich jsou totiž společnosti povinné vládu okamžitě informovat v případě ohrožení citlivých nebo tajných informací.

„Je na ministerstvu obrany, aby rozhodlo, zda je informace důležitá či nikoliv. O tom nerozhoduje Mitsubishi. Měli o tom připravit zprávu,“ řekl mluvčí ministerstva. Podle odborníků šlo v Japonsku o první podobný kybernetický útok zaměřený na obranný průmysl, a měl by se proto brát vážně. Kromě toho dostávají v poslední době podezřelé e-maily i zaměstnanci dalšího armádního dodavatele IHI Corp a společnosti Kawasaki Heavy Industries, která vyrábí letadla, vrtulníky a raketové systémy.

Zatím není jasné, kdo za útokem stojí. Čínské ministerstvo zahraničí kategoricky odmítá spekulace, že by útok mohl být veden právě z Číny.

Mitsubishi Heavy Industries
Zdroj: ČT24