Laura slaví sladkých šestnáct

Canberra - Šestnácté narozeniny dnes slaví nizozemská jachtařka Laura Dekkerová, která se pokouší rekordně obeplout svět jako vůbec nejmladší člověk v historii. I když nyní v australském Darwinu řeší technické problémy se svou lodí, má stále velkou šanci uspět. Do cíle cesty v Gibraltaru jí sice zbývají tisíce kilometrů, na zápis do tabulek jí však stačí, když do Evropy dorazí do 15. září následujícího roku.

Dekkerová svou osamělou plavbu odstartovala loni v srpnu. Od té doby se jí podařilo úspěšně překonat Atlantik, s jedenáctimetrovou jachtou Guppy pak projela Panamským průplavem a letos v dubnu se pustila na dlouhou cestu Pacifikem. Jachtařka se nepokouší o plavbu v jediném zátahu - v itineráři má naplánovány dlouhé zastávky, během nichž může doplnit zásoby, odstranit technické závady a setkávat se s přáteli a rodinou. Vyhýbá se také špatnému počasí a období hurikánů.

V přístavu v severoaustralském Darwinu kotví už od konce srpna. Tehdy dorazila k australským břehům po dlouhé a navigačně náročné etapě, kdy během několika týdnů po odjezdu z ostrovního státu Vanuatu urazila vzdálenost 4300 kilometrů. V příštích měsících ji čeká další obtížná část cesty - z Austrálie do Singapuru a pak přes Srí Lanku a Suezský průplav do Středozemního moře.

Dobrodružnou cestu Laury Dekkerové sledují tisíce lidí v domovském Nizozemsku i na internetu. O rozruch se mladá dívka postarala ještě před vyplutím, když se rok přela s úřady na ochranu dětí, které její cestě bránily. Soud nakonec rozhodl, že se může na moře vydat, pokud s tím budou souhlasit její rodiče. To nebyl problém, protože i oni jsou zkušenými jachtaři a svou dceru podporují. O překonání rekordu, který ovšem mezinárodní sportovní svazy neuznávají, protože nechtějí podporovat riskantní pokusy stále mladších dobrodruhů, už Laura ani její otec nehovoří. Zatím nejmladší mořeplavkyni se podařilo obeplout planetu v roce 2010. Australance Jessice Watsonové bylo na konci cesty 16 let a 362 dní.