Ve Slovinsku padla menšinová vláda

Lublaň - Slovinská vláda premiéra Boruta Pahora padla. Nepřežila rekonstrukci spojenou s hlasováním o důvěře. Z 88 přítomných poslanců hlasovalo proti vládě 51. Termín předčasných voleb zatím nebyl stanoven, první spekulace mluví o 4. prosinci. Formálně existuje ještě možnost sestavení nové koalice pod novým premiérem. Rozhodnutí leží v rukou prezidenta Danila Türka, který podle ústavy může do 30 dnů designovat nového premiéra. Pro předčasné volby se ale dnes po pádu vlády vyslovila většina stran.

Pahor navrhl pět nových ministrů na místa zástupců stran, které po červnovém referendu k penzijní reformě opustily koalici. Jmenování spojil s hlasováním o důvěře v parlamentu. Pokud by ji získal, dokončil by jeho kabinet volební mandát do podzimu 2012 jako menšinový. 

Vláda se dostala do těžké krize poté, co červnové referendum podle očekávání výraznou většinou zamítlo vládní návrh penzijní reformy, který by mimo jiné prodlužoval důchodový věk. Podle ekonomických odborníků je ale reforma nezbytná pro zajištění rozpočtové stability Slovinska a její neuskutečnění by mohlo vést k dramatickému zadlužení země. Pahor před dnešním hlasováním varoval poslance, že odmítnutí navrhovaných úsporných reforem může zemi přivést do situace Řecka - mezi předlužené země eurozóny.