Benedikta XVI. v rodném Německu čeká sláva i demonstrace

Berlín - Na svou první oficiální návštěvu Německa ve čtvrtek přijíždí papež Benedikt XVI. V jeho rodné zemi ho ale čekají kromě bohoslužeb a setkání s nejvyššími představiteli státu a církví i demonstrace jeho kritiků. Katolická církev v Německu se po loňském propuknutí skandálu s dlouholetým zneužíváním nezletilých v církevních zařízeních, které v mnoha případech kryla vysoká katolická místa, potýká se ztrátou důvěry a odlivem věřících. Papežova návštěva potrvá do neděle.

Nebude to poprvé, co se Benedikt XVI. po svém zvolení papežem v Německu objeví. V roce 2005 byl hostem Světových dnů mládeže v Kolíně nad Rýnem a o rok později se Joseph Ratzinger, jak zní jeho občanské jméno, zajel podívat do rodného Bavorska. Tentokrát však má jeho cesta všechny atributy státní návštěvy, včetně přijetí německým prezidentem Christianem Wulffem a kancléřkou Angelou Merkelovou. Jako vůbec první papež promluví ve čtvrtek v dolní komoře německého parlamentu. Asi stovka poslanců už ale oznámila, že bude jeho projev bojkotovat.

O současných problémech katolické církve ve Spolkové republice bude na závěr čtyřdenní návštěvy mluvit s představiteli Německé biskupské konference ve Freiburgu, kde vystoupí také s projevem ke katolické veřejnosti. Očekává se, že právě v něm se vyjádří k případům sexuálního zneužívání na německých katolických školách a internátech v předchozích desetiletích. Papež se v Německu rovněž setká se zástupci židovských, muslimských, pravoslavných a protestantských organizací.

Hostie
Zdroj: ČT24

V programu nebudou chybět ani setkání s věřícími, kterých se na čtyři plánované veřejné bohoslužby přihlásilo zhruba 400 tisíc. Šest tisícovek jich má přijet se zahraničí, z nich 870 z Česka. Hned úvodní den bude Benedikt XVI. sloužit v Berlíně na Olympijském stadionu mši pro 70 tisíc lidí.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

V místech papežova pobytu se bude konat série demonstrací pořádaných sdruženími sexuálních menšin, extremisty či oběťmi sexuálního násilí. Největší protest se uskuteční v Berlíně v době Benediktova proslovu před poslanci Spolkového sněmu. Svolalo ho zájmové uskupení organizací gayů, lesbiček a dalších iniciativ, které chtějí vyjádřit nesouhlas s papežovou politikou odmítání homosexuality, kondomů a potratů.

S následky loňského skandálu se zneužíváním nezletilých se církev v Německu potýká dále. Ubylo jí členů, a tím i peněz z jejich příspěvků. Jen v roce 2010 vystoupilo od katolíků o 50 tisíc věřících víc než v roce předchozím.

Vydáno pod