Rakouský rozhlas omylem odvysílal hymnu NSDAP

Vídeň - Rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF se dnes omluvil za to, že nechal v talentové soutěži Velká šance vysílané v pátek zahrát jednoho ze soutěžících známou nacistickou propagandistickou píseň. Soutěžící oznámil, že předvede „lidovou píseň z 19. století“, a pak na foukací harmoniku zahrál melodii Horst-Wessel-Lied. Pod touto melodií, známou také podle první sloky Die Fahne hoch, pochodovaly v dobách nacistického režimu jednotky SA.

Vedení rozhlasu nevidí podle svého prohlášení v počínání muže žádný úmysl, a proto ani důvod k právnímu postihu, ačkoli je propagace nacismu v Rakousku trestným činem. „Soutěžící hodnověrně uvedl, že svou hrou nechtěl navodit žádnou souvislost k Písni Horsta Wessela a o podobnosti obou melodií vůbec nevěděl,“ uvádí dále rozhlas. Zastal se také příslušných redaktorů: podle vedení ani oni nevěděli o možné souvislosti předváděného kusu s nacistickým pochodem.

Na rozdíl od soutěžícího a pracovníků rozhlasu ale posluchači při vysílání pořadu v melodii poznali propagandistickou píseň nacistů a stěžovali si. Teprve poté vedoucí vysílání zasáhli a z pozdějšího opakování pořadu příslušnou pasáž vystřihli. Ani během natáčení, ani při redakčním zpracování ale nikoho souvislost melodie se stranickou hymnou NSDAP zřejmě nenapadla.

Autorem textu písně je Horst Wessel, německý nacista zabitý komunisty při srážkách mezi bojůvkami obou stran v roce 1930. Text byl poprvé uveřejněn v srpnu roku 1929 v novinách SA Der Angriff. Melodie je skutečně lidového původu a pochází z 19. století, před použitím ve Wesselově písni se na ni zpívaly jiné texty. Na ty se ale poté zapomnělo.