Podpořte češtinu, ruštinu a polštinu, vyzývá skotské poslance Tom Stoppard

Edinburgh - Známý britský dramatik českého původu Tom Stoppard dnes ve skotském parlamentu v Edinburghu podpořil petici požadující zachování ohrožené výuky některých jazyků na skotských univerzitách. Jde především o češtinu, ruštinu a polštinu. Předal skotským poslancům petici, kterou podepsaly přes tři tisíce lidí. Petice vyzývá poslance, aby se zasadili o financování výuky moderních jazyků a kultur, které se na skotských univerzitách vyučují méně než hlavní světové jazyky. Podle petice vyvolávají škrty v rozpočtu vysokých škol obavy, že bude ohrožena nynější výuka jazyků.

„Výuka jazyků - a východoevropských zvlášť - dodávala podle mě Glasgowské univerzitě, a tím pádem i celé zemi na reputaci,“ řekl Stoppard během slyšení v petičním výboru skotského parlamentu. Skotsko má v oblasti školství pravomoci nezávislé na parlamentu v Londýně. Dramatik varoval, že výuka jazyků ve Skotsku „mizí a může zmizet úplně“.

Stoppard je jedním z nejlepších žijících britských dramatiků a prosadil se i jako filmový scenárista. Za scénář filmu Zamilovaný Shakespeare dostal Oscara. Narodil se před válkou ve Zlíně v židovské rodině, ale vyrůstal v Británii. Před rokem 1989 podporoval československé disidenty. Normalizací v Československu se částečně zabývá jeho hra Rock'n'Roll.

Podle jednoho z organizátorů petice, Jana Čulíka z Glasgowské univerzity, je problém i v tom, že ve Skotsku neexistují cílené dotace zaměřené na konkrétní obory vysokoškolské výuky. Poslanci přislíbili pomoc s tím, že doporučí skotské vládě financování středoevropských studií. Nicméně výuka těchto jazyků je již od tohoto podzimu omezena a bohemistiku či polonistiku už nelze na Glasgowské univerzitě začít studovat jako hlavní obor, uvedl Čulík.

Vydáno pod