Japonsko bičuje tajfun Roke

Tokio – Tajfun Roke si v Japonsku vyžádal 13 lidských životů. Dnes se rychlostí kolem 160 kilometrů za hodinu přehnal středním Japonskem, zalil hustými dešti hlavní ostrov Honšú včetně metropole Tokia, v noci se pak přehnal prefekturou Fukušima, kde stojí jaderná elektrárna poškozená vlnou tsunami. Oblasti zasažené tajfunem zaplavily povodně, postihly ji sesuvy půdy a na pobřeží udeřilo vlnobití.

V centrální a západní části Japonska si živel vyžádal už 13 obětí. Další lidé se pohřešují, mezi nimi je i školák, který zmizel, když se vracel ze školy. V Nagoji zemřel muž, kterého strhla záplavová vlna na rozvodněné řece. V sousední prefektuře Ehime bylo nalezeno rovněž v řece tělo jiného muže. Další 66letý člověk zahynul, když se na něj zřítila střecha budovy. 

Roke zasáhl nejvíce obydlené oblasti Japonska včetně průmyslové Nagoje v prefektuře Aiči. Úřady doporučily evakuaci více než milionu obyvatel. Tajfun zasáhl i hlavní město Tokio. Zastavila se zde doprava, včetně metra, nelétala odtud letadla, nejezdily ani vysokorychlostní vlaky. 

Japonsko ohrožuje tajfun Roke (zdroj: ČT24)


Tajfun se v noci místního času prohnal i prefekturou Fukušima, kde tsunami v březnu poškodila jadernou elektrárnu. Podle mluvčího společnosti TEPCO, která elektrárnu provozuje, by ale tajfun neměl nijak poškodit chladicí systémy reaktorů.

V období od července do října zažívá Japonsko každoročně v průměru desítku tajfunů. Ale Roke je již patnáctý tajfun, který v letošním roce ovlivní počasí v Japonsku. Tvrdě udeřil začátkem září tajfun Talas, jenž si vyžádal stovku mrtvých a pohřešovaných, zejména v západní části země.

Vydáno pod