Po útoku Kaddáfího sil desítky obětí a raněných

Tripolis - Útok jednotek svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v regionu Džufrá jižně od Tripolisu si vyžádal desítky mrtvých a raněných. Z Kaddáfího rodiště Syrty jsou podle televize Al-Džazíra hlášeny těžké boje. Povstalci dnes zároveň ovládli většinu pouštního města Sabhá, které je spolu se Syrtou a Baní Valídem poslední baštou Kaddáfího.

Podle dostupných informací zaútočily Kaddáfího jednotky na město Hún v oblasti Džufrá, které bylo během dne obsazeno povstalci. Raněné z útoku v Húnu, který leží 750 kilometrů jižně od Tripolisu, podle svědků nebylo možné převézt k ošetření kvůli přetrvávajícímu bombardování, informovala AFP. 

Libyjští povstalci ovládli většinu pouštního města Sabhá

Libyjští povstalci dnes ovládli většinu pouštního města Sabhá, které bylo jednou z posledních bašt svrženého vládce Muammara Kaddáfího. Oznámil to mluvčí povstalecké Přechodné národní rady (NTC) Ahmad Bání. Povstalecké jednotky ovládají celé město s výjimkou jedné čtvrti, která by měla být dobyta v brzké době. Kaddáfího stoupenci tak mají plnou kontrolu už jen nad dvěma většími městy, Syrtou a Baní Valídem.

V minulých týdnech se spekulovalo, že by se v Sabhá mohl po pádu Tripolisu skrývat Kaddáfí nebo jeho syn Sajf Islám. Podle NTC ale povstalečtí vojáci nenašli jediný důkaz o jejich přítomnosti v obsazené části města. Síly věrné Kaddáfímu nadále brání Syrtu i Baní Valíd. Podle Reuters se zde rebelové setkali se silnější obranou, než očekávali. Kaddáfího jednotkám se podařilo několik povstaleckých útoků odrazit.

NATO prodloužilo operaci v Libyi o tři měsíce

Severoatlantická aliance se dnes rozhodla prodloužit svou vojenskou operaci v Libyi o tři měsíce. Shodli se na tom dnes velvyslanci států NATO v Bruselu. Jde již o druhé prodloužení operace aliance, která převzala plnou kontrolu nad vojenskými akcemi NATO v Libyi 31. března. 

Operace NATO u libyjských břehů a ve vzdušném prostoru nad Libyí měla formálně skončit 27. září. Rozhodnutí o tříměsíčním prodloužení podle diplomatů ovšem neznamená, že bude operace trvat skutečně celé tři měsíce, napsala agentura DPA. Aliance bude přítomna do té doby, dokud bude nezbytné chránit civilní obyvatelstvo. 

„Jsme v úplně poslední fázi,“ prohlásil šéf Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen minulý týden v pátek. Nasazení aliance podle jeho slov bude pokračovat i po vítězství povstalců, pokud budou existovat místa odporu ze strany sil bývalého vůdce Muammara Kaddáfího, prohlásil Rasmussen.