Papež je v Německu, Berlín čekají demonstrace

Berlín – Papež Benedikt XVI. dnes přiletěl do rodného Německa. Je to vůbec poprvé od jeho nástupu do funkce. Na berlínském letišti Tegel ho přivítal německý prezident Christian Wulff a kancléřka Angela Merkelová, s oběma se pak ještě papež zvlášť setkal. Benedikt XVI. bude v Německu čtyři dny. Večer bude v Berlíně na Olympijském stadionu sloužit mši. V metropoli se během jeho návštěvy připravují i rozsáhlé demonstrace papežových odpůrců.

„Ve svobodné společnosti je to normální,“ řekl Benedikt XVI. k plánovaným protestům ještě na palubě letounu. Po přistání ho na letišti kromě Merkelové a Wulffa přivítala i německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová, která oblékla tradiční bavorský kroj dirndl, aby papežovi připomněla jeho rodné Bavorsko.

Papež se pak spolu s delegací přesunul do berlínského zámku Bellevue, kde ho se státními poctami přijal prezident. Ten papeže vyzval, aby katolická církev změnila přístup k rozvodům. Wulff je totiž sám katolík a je podruhé ženatý.

Papež Benedikt XVI. v Německu
Zdroj: ČT24

Papež se také setkal s kancléřkou Merkelovou. Mluvil s ní o současných problémech na finančních trzích a o sjednocování Evropy. „Zdůraznila jsem, že jednotná Evropa je pro Německo nepostradatelná,“ sdělila novinářům Merkelová.

Papež: Neopouštějte církev

Cesta Benedikta XVI. se koná v době, kdy katolická církev v Německu prožívá jednu ze svých největších krizí. Na jejím počátku bylo loňské odhalení mnohaletého zneužívání nezletilých duchovními na německých církevních školách a internátech. Z tamní katolické církve vystoupilo jen loni 181 tisíc členů, kteří jsou současně i jejím zdrojem peněz, a skandál se výrazně podepsal také na její důvěryhodnosti mezi veřejností.

Angela Merkelová a papež Benedikt XVI.
Zdroj: AP Photo/Czarek Sokolowski

Papež proto vyzval Němce, aby neopouštěli katolickou církev.„Církev je sítí Páně, která zachytává dobré i špatné ryby. Musíme se naučit žít s těmito skandály a pracovat na tom, abychom je zevnitř odstranili,“ prohlásil papež.

Jeho první zastávkou je navíc převážně protestantský, levicově-liberální Berlín, jehož obyvatelé nemají příliš pochopení pro Benediktovu kritiku sexuálních menšin či odmítání kondomů a potratů. Jejich obhájci se chystají během papežova projevu ve Spolkovém sněmu pochodovat centrem města a upozornit na údajnou diskriminační politiku Vatikánu v těchto oblastech. Pořadatelé na demonstraci očekávají až 20 tisíc účastníků, mezi nimiž má být i mnoho poslanců. Asi sto zákonodárců – zhruba šestina sněmovny – totiž už oznámilo, že bude papežův proslov bojkotovat.

Kromě této manifestace plánují tichý protest oběti sexuálního násilí a do ulic vyjdou také radikálové. Na udržení pořádku v německé metropoli bude nasazeno šest tisíc policistů.