Pozor, padá satelit

Washington – Odborníci z NASA budou zítra bedlivě sledovat oblohu. Předpovídají totiž, že v odpoledních hodinách dopadnou na Zem trosky nefunkčního amerického satelitu. Pravděpodobnost, že někoho zasáhnou, není podle NASA vysoká - 1:3200.

Trosky nefunkčního amerického satelitu UARS, který dosloužil a je odsouzen k zániku, spadnou v následujících hodinách na Zem. „Satelit vstoupí do atmosféry 23. září. Je ale příliš brzo na to, aby se předpověděl přesný čas a místo, kdy a kde šestitunový stroj přiletí,“ uvedl Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Později upřesnil že se tak stane v pátek odpoledne.

Úřad zároveň uklidňuje, že se lidé nemusejí bát, že by je padající trosky zasáhly. Pravděpodobnost, že trosky někoho trefí, je jedna ku 3200. Dosud se přitom žádný podobný případ nestal. Trosky většinou v atmosféře shoří nebo dopadnou na neobydlenou pevninu či do vody.

Satelit UARS byl určen k výzkumu atmosféry. Ve vesmíru fungoval od roku 1991. Je deset metrů dlouhý a kolem 4,5 metru široký, váží šest tun.


Přesný čas a místo dopadu satelitu tedy ještě odborníci nedokážou přesně určit. Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře, ale říká: „Předpověď je, že by se to mělo stát zítra, tedy v pátek večer zhruba našeho času a nejpravděpodobnější místo je Tichý oceán, jeho západní část v blízkosti japonského pobřeží.“

Ještě dvě hodiny předtím, než se UARS vnoří do hustších vrstev atmosféry, lze stanovit místo dopadu pouze s odchylkou 6000 kilometrů. Pád by mohlo přestát až 26 kusů o celkové váze přes půl tuny.

Podle NASA se dnes večer šestitunový satelit dlouhý jedenáct metrů pohyboval na oběžné dráze asi 190 kilometrů nad Zemí. Podle zpřesněného matematického modelu by trosky měly dopadnout na pás Země dlouhý 800 kilometrů. NASA zvlášť upozornila, že na palubě ani v přístrojích satelitu nejsou žádné jedovaté látky. Pokud by snad někdo úlomek družice našel, má svůj nález předat místní policii, uvedla NASA. Trosky satelitu nejsou příliš vhodným suvenýrem a nehodí se ani k prodeji v on-line aukční síni eBay. Jde totiž o americký federální majetek, jehož odcizení zákony USA trestají.

Vydáno pod