K melanomům mohou podle vědců přispívat dědičné geny

Barcelona – Rakovina kůže je nejvíce spojována s přemírou opalování – toto po léta kladené varování nezpochybňují lékaři ani sluncemilovní lidé, i když snaha chlubit se bronzovým odstínem nad rizikem často převáží. Své o tom ví také obyvatelé Barcelony. Počet lidí s diagnózou zhoubného melanomu zde převyšuje dlouhodobý světový průměr. V oblíbeném letovisku podle statistik onemocní každý dvanáctý člověk ze 100 tisíc lidí. I kvůli tomu se do centra Katalánska sjeli dermatologové z celého světa, aby debatovali o nových zjištěních ve studiu kožní rakoviny. Nejvíce si v současnosti slibují od výzkumu dvou lidských genů, které výskytu melanomu údajně napomáhají. Jejich detailní analýza by tak mohla v boji s nemocí výrazně pomoci.

Zatímco turisté i rodilí Katalánci si v těchto dnech bezstarostně užívají stále silných podzimních paprsků, specialisté na kožní onemocnění se ve stejném městě sešli na mezinárodní konferenci. Jedním z témat je i prezentace výzkumu barcelonských lékařů. S podporu vládního grantu se zabývali tím, jak nás geny předurčují k výskytu rakoviny kůže ve formě melanomu. Například se snaží zjistit, proč tomuto druhu rakoviny kůže podléhají víc lidé s blonďatými a rezavými vlasy.

Podle výsledků lékařky Susany Cerdaové stojí za větší pravděpodobností vzniku rakoviny interakce dvou konkrétních genů s ultrafialovým zářením. Testy by nyní měly ozřejmit, jakým způsobem lze vzájemné mutaci zmíněných genů zabránit. Tým Cerdaové se výzkumem nabývá už 15 let a mnozí na jeho výsledky netrpělivě čekají. Jednou z nich je úřednice Maria Hernándezová. Melanom jí lékaři našli před 28 lety a od té doby se ho nedaří vyléčit. Lékaře Maria navštěvuje každých 6 měsíců, aby tak předešla náběhu rakoviny. Její případ ukazuje, že pokud se melanom zachytí včas, nemusí být smrtelný.

Pozdější diagnóza, kdy tělo zachvátí metastáze, je však pro pacienta již kritická. Američtí lékaři registrují každý rok 120 000 nových případů. Melanom se podle nich vytváří v buňkách, produkujících melanin, který ovlivňuje barvu kůže, očí a vlasů. „Byli jsme schopní zachytit změny těchto buněk směrem ke vzniku melanomu, poté co byly vystavené ultrafialovému záření. Je to stopa, kterou chceme zkoumat dál,“ dodává Cerdaová.

Barcelonský tým tvrdí, že 70 procent případů výskytu melanomu je zachyceno v ranném stadiu a může být odstraněn běžným chirurgickým zákrokem. Zbylé příklady vyžadují složitější přístup. „Ještě před dvěma lety znamenala nákaza metastáz melanomu prakticky smrt. Od té doby jsme ale vyvinuli nové procedury, které můžou alespoň v některých případech prodloužit život pacientů, dokonce neomezeně,“ dodal německý vědec Alexander Enk.

Je rakovina kůže dědičná? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod