Rusko prodlouží životnost stárnoucích jaderných reaktorů

Moskva - Rusko prodlouží životnost kontroverzní generace jaderných reaktorů z dob Sovětského svazu. Včetně typu, který v roce 1986 explodoval v Černobylu. S odvoláním na šéfa ruské jaderné agentury Rosatom Sergeje Kirijenka to napsal list The Wall Street Journal. Některé z reaktorů měly být po 30 letech provozu vyřazeny. Teď mají sloužit o 15 let déle.

Kirijenko prohlásil, že Rusko podniklo kroky k rozšíření operační životnosti všech jaderných reaktorů z dob Sovětského svazu na 45 let. Týká se to tedy hned 11 jednotek stejného typu jako havarovaný reaktor v Černobylu. 

Kirijenko přitom ještě v červnu tvrdil, že Rusko se po katastrofě ve Fukušimě urychleně zbaví zastaralých jaderných reaktorů.

Rozhodnutí ruské agentury vyvolává u expertů na jadernou bezpečnost vrásky na čele. Mezinárodní agentura pro atomovou energii ovšem odmítá krok komentovat s tím, že jde o výsadní rozhodnutí Ruska.   

Čtyři z 11 reaktorů ze sovětských dob jsou rozmístěny necelých 100 kilometrů od Petrohradu. Další tři jsou poblíž Smolensku a čtyři jsou blízko Kursku, všechny v západním Rusku.