Povstalci našli tajný sklad chemických zbraní

Tripolis – Libyjští povstalci tvrdí, že v poušti našli sklad zakázaných chemických zbraní. Údajně může jít o vojenský plyn yperit. Píše o tom server guardian.co.uk. Pouštní oblast na jih od Tripolisu ovládli rebelové po několikadenních bojích s Kaddáfího stoupenci.

Podle mluvčího povstalecké Přechodné národní rady (NTC) se našly chemické zbraně asi 700 kilometrů jižně od metropole v oblasti u města Džufrá. 

Předpokládalo se přitom, že Libye zničila veškeré chemické zbraně v roce 2004 jako součást sbližování se západem. Ještě v roce 2010 Libye zničila téměř 15 tun yperitu, což tehdy činilo asi polovinu veškerých zásob. Mezinárodní inspektoři od té doby nenašli v zemi žádné náznaky, že by Libye měla nějaké chemické zbraně. 

Organizace pro zákaz chemických zbraní nicméně tvrdí, že libyjský režim dosud disponuje až 9,5 tuny smrtelného plynu, který ukrývá na tajném místě. 

Povstalci mezitím dál postupují v boji proti Kaddáfího věrným. Snaží se dobýt poslední jejich bašty – Kaddáfího rodiště Syrtu a Baní Valíd. Další Kaddáfímu nakloněné město Sabhá údajně padlo a rebelové ho mají zcela pod kontrolou.

V Tunisku u hranice s Alžírskem byl dnes také zadržen expremiér Kaddáfího režimu Bagdádí Alí Mahmúdí. Podle tuniského ministerstva vnitra neměl vízum. Za ilegální vstup do země byl odsouzen k šesti měsícům vězení.

Libyjští povstalci dnes zaznamenali několik úspěchů na bitevním poli, když se jim podařilo dostat téměř pod úplnou kontrolu jednu z Kaddáfího bašt, pouštní město Sabhá a tři další menší města. Kaddáfího mluvčí Músá Ibráhím dnes obvinil povstalce a NATO ze smrti 151 civilistů ve městě Syrta, kteří tu údajně zahynuli při útocích v posledních dvou dnech.