U Kamčatky se srazila jaderná ponorka s rybářskou lodí

Moskva – Ruská jaderná ponorka Svjatoj Georgij Pobedonosec se u břehů Kamčatky srazila s rybářskou lodí Doněc. Náraz ponorku poškodil. Úřady ale ujišťují, že nedošlo k úniku radiace. Při nehodě nebyl ani nikdo zraněn. Srážku zavinili rybáři, posádka na lodi byla opilá.

Rybářská loď narušila vnější plášť ponorky. Ta v tu chvíli totiž plavala na hladině v Avačinském zálivu u břehů Kamčatky. K incidentu došlo v noci na středu, ale armádní velení o něm informovalo až dnes. 

Ponorka je nyní v docích kamčatského přístavu Viljučinsk. Viníkem srážky je podle mluvčího ruského námořnictva jednoznačně kapitán rybářské lodi. Šlo o „navigační nehodu“. Ponorka se pokoušela do poslední chvíle rybářskou loď před srážkou varovat, vypálila dokonce několik signálních raket. Později se ukázalo, že kapitán rybářské lodi nebyl na svém místě a celá posádka byla opilá. 

Ponorka Svjatoj Georgij Pobedonosec, v klasifikaci NATO Delta III, je ve výzbroji ruské armády od roku 1980. Její výtlak je 13 tisíc tun a posádku tvoří 130 mužů. Na palubě plavidla je šestnáct balistických raket typu RSM-50.