Mullen: Teroristy podporují pákistánští špioni

Washington – Za nedávným útokem na americké velvyslanectví v Kábulu stojí pákistánská tajná služba ISI. Při slyšení v americkém Senátu to prohlásil šéf amerického sboru náčelníků štábů Mike Mullen. Podle něj mají špioni pevné vazby na radikální klan Hakkáníů, který 20hodinový útok minulý týden provedl. Islámábád to ale popírá.

„Síť Hakkáníů funguje jako pravá odnož pákistánské špionážní agentury ISI,“ řekl admirál Mullen členům branného výboru amerického Senátu. „S podporou ISI bojovníci Hakkáníů plánovali a 11. září provedli útok na americké velvyslanectví v Kábulu. Máme rovněž hodnověrnou informaci, že koncem června provedli operaci proti kábulskému hotelu Inter-Continental a dopustili se i řady menších, ale účinných ozbrojených akcí,“ řekl Mullen, který tento měsíc ze své funkce odchází.

Ozbrojená skupina označovaná za „Hakkáního síť“ je poměrně nezávislá organizace, která se už v době sovětské okupace v 80. letech vytvořila kolem paštunského kmenového vůdce Džaláluddína Hakkáního a později jeho syna Sirádžuddína. Je úzce napojena na Tálibán a operuje na afghánsko-pákistánském kmenovém území. Podle amerických zpravodajských služeb je dnes nejaktivnějším a nejnebezpečnějším jádrem extremistů. Džaláluddín Hakkání, který byl v 90. letech ve vládě Tálibánu ministrem pro záležitosti kmenů, za sovětské okupace úzce spolupracoval se sponzory z USA a bohatých arabských zemí. 

Pákistán podle Mullena vyváží násilí do Afghánistánu a využívá bojovníky kmene Hakkání jako „politický nástroj“ svého vlivu. Podle admirála by se nicméně útoky extremistů neměly přeceňovat a chybně vykládat. Bezpečnostní situace v Afghánistánu se podle něj trvale zlepšuje a omezené teroristické útoky na celkovou bezpečnostní situaci nemají vliv.