Na půdě OSN se dnes rozhodne o další budoucnosti Palestinců

New York – Palestinci se dnes chystají požádat o plné členství v Organizaci spojených národů, a tedy i uznání své státnosti. Učiní tak předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás u příležitosti svého projevu ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN. Po něm před zástupce členských států předstoupí izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který palestinskou žádost odmítá a považuje ji za překážku dalších mírových rozhovorů s Palestinci.

Palestinci neskrývají své zklamání z dvaceti let bezvýchodných mírových rozhovorů, během nichž na jejich území nepřestaly vyrůstat izraelské osady.

Izraelský premiér Netanjahu a palestinský prezident Abbás dnes promluví před Valným shromážděním OSN. Palestinci pak chtějí předat žádost o uznání státnosti generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi. Rozhodnout by o ní měla patnáctičlenná Rada bezpečnosti. Potřebují nejméně devět hlasů. Mezi nimi musí být všech pět stálých členů rady. Jenže už teď je jisté, že Spojené státy využijí své právo veta.

Palestina může nicméně ještě využít rezoluci Valného shromáždění OSN číslo 377. Ta umožňuje v zájmu zachování míru převést některé pravomoci rady na Valné shromáždění. Zda rezoluci palestinští představitelé použijí, není jisté.

Palestinci tak vzhledem k avizovanému americkému vetu mohou očekávat, alespoň to, že v OSN získají status nečlenského státu, jaký má třeba Vatikán. I to by pro ně ale byl úspěch, protože by mohli získat přístup do mezinárodních institucí.

Palestinci ze západního břehu Jordánu se připravují podání žádosti pořádně oslavit. V Ramalláhu, Hebronu, Nábulusu a Džanínu jsou na ulicích obří obrazovky, na kterých se bude významný okamžik vysílat v přímém přenosu. Odpoledne se budou v několika městech západního břehu Jordánu konat manifestace. 

V pásmu Gazy, v němž vládne radikální Hamas, ale žádné nadšení nepanuje. Hamas je odpůrce dialogu s Izraelem a stát v hranicích z roku 1967 není jeho cílem. Pro něj je to získání celé Palestiny v hranicích před vznikem Izraele.

Vydáno pod