Umučené Syřance usekli hlavu a ruce

Damašek - Organizace Amnesty International informovala o pravděpodobně prvním případu umučené Syřanky během protivládních protestů. Měla useknutou hlavu i ruce a staženou kůži. Příbuzní objevili její tělo náhodou v márnici. Dívka byla unesena muži, kteří nejspíš patřili k syrským bezpečnostním silám. Opozice několik měsíců požaduje odstoupení prezidenta Asada. Při násilném potlačování demonstrací zemřelo přes 2,5 tisíce lidí.

Organizace Amnesty International informuje o hrůzném případu 18leté Zajnáb Husníové z města Homs. Ta je vůbec první dívkou, která zemřela ve vazbě. Její rodina přitom tvrdí, že byla umučena. Když viděli její tělo v márnici, zjistili, že má useknutou hlavu a ruce a má na obličeji staženou kůži. 

„Je potvrzeno, že zemřela, když byla ve vazbě. Jde přitom o jeden z nejvíce znepokojujících případů smrti ve vězení, jaké jsme dosud zaznamenali,“ uvedl Philip Luther z Amnesty International. „Už jsme zdokumentovali jiné případy, kdy rodinám vrátili ostatky jejich příbuzných v otřesném stavu, tohle je ale šokující,“ dodal.  

Zajnáb zatkla syrská policie letos v červnu. Ve vazbě taktéž zemřel Zajnábin bratr Muhammad Deeb, který organizoval protestní protivládní akce v Homsu. Toho zatkli 10. září. O tři dny později ve vazbě zemřel. I jeho tělo neslo známky, že byl mučen. Byl střelen do ruky, nohy a třikrát do čelisti. Na těle měl stopy po pálení cigaretou. 

Syrské protesty začaly v březnu. Podle údajů AI od té doby ve vazbě zemřelo 103 lidí, v ulicích při demonstracích pak podle údajů OSN na 2700. Dnes syrské bezpečnostní síly zabily nejméně pět lidí, když po pátečních modlitnách rozháněly davy lidí demonstrujících za demokratizaci země.

EU se rozhodla zpřísnit sankce proti syrskému režimu zákazem investic do ropného průmyslu a pozastavením výplaty peněz. Seznam společností a jednotlivců, jimž je v EU zmrazen majetek a nesmějí tam cestovat, byl rozšířen o dvě další osoby a šest podniků. Zákazem dovozu, nákupu i přepravy ropy a ropných výrobků dnes Sýrii potrestalo také Švýcarsko.