Sarkozy má možná na krku další skandál

Paříž – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy může čelit vážnému skandálu. K jeho osobě totiž směřuje aféra Karáčí, která se týká prodeje ponorek do Pakistánu. Mluví se o tom, že tamní vláda jako součást kontraktu posílala peníze na prezidentskou kampaň Édouarda Balladura. Sarkozy byl tenkrát v jeho vládě ministrem pro rozpočet, pokladníkem a mluvčím jeho kampaně. Sarkozy i Balladur obvinění popírají. Podle nového vyšetřování byla tato transakce také před devítí lety příčinou pumového útoku, při němž zahynulo 15 lidí.

V roce 1994 Francouzi s Pákistánem uzavřeli dohodu o prodeji tří ponorek Agosta 90 za zhruba 950 milionů dolarů. Kontrakt zajistily úplatky pro pákistánské politiky a generály a provize pro zprostředkovatele. Provize prostředníkům tehdejší zákony připouštěly, Sarkozy ale čelí nařčení, že se k vládě vrátily nezákonné provize ve výši dvou milionů eur, které byly použity na kampaň před prezidentskými volbami v roce 1995. Balladur tehdy neuspěl proti Jacquesi Chiracovi. Chiracův ministr obrany Charles Millon tento týden existenci provizí ze zbrojní zakázky potvrdil.

Nynějšího prezidenta k podání svědectví před vyšetřovateli vyzývají pozůstalí obětí bombového útoku v pákistánském Karáčí v roce 2002. Nálož vybuchla v autobuse převážejícím zaměstnance do dílen, kde se dokončovaly práce na ponorkách. Zemřelo patnáct lidí včetně jedenácti Francouzů. Pákistán z útoku vinil teroristy z al-Káidy. Ve Francii však nedávno dostal případ na stůl soudce Marc Trévedic a prohlásil, že útok mohl být připraven přímo Pákistánem. Jakmile totiž Chirac nastoupil do Elysejského paláce, zrušil dosavadní síť výborů, dal tajně vyšetřit některé Balladurovy aktivity a zastavil i vyplácení úplatků Pákistáncům. Bombový útok byl podle Trévedica odplatou. „Je to fraška,“ reagoval Sarkozy na spojení prodeje ponorek s pumovým útokem.

Studio ČT24 o Sarkozyho aféře (zdroj: ČT24)