Satelit UARS dopadl na Zem, trosky skončily v oceánu

Washington - Americký výzkumný satelit UARS ukončil dnes brzy ráno SELČ svoji existenci, když se zřítil k Zemi. Potvrdil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Pokud z šestitunové družice po průletu atmosférou zbyly nějaké pevné součásti, nakonec dopadly do oblasti Tichého oceánu.

Podle NASA trosky satelitu dopadly na Zemi dnes ráno SELČ mezi 05:23 a 07:09, Evropská kosmická agentura (ESA) stanovila dobu pádu na 06:20 SELČ. Detailnější informace o tom, kde přesně trosky družice skončily, zatím nejsou k dispozici.

Dráha, kterou pro pád odborníci vypočetli, směřovala od západních oblastí Kanady přes okolí města Seattle na severozápadě USA, napříč přes kontinent a Atlantický oceán k břehům Afriky. Je ale nepravděpodobné, že celou tuto trasu hořící satelit urazil, pokud jeho pokles začal už nad Tichomořím. Podle vědců někde cestou zanikl a zbytky mohly dopadnout na Zemi. „Většina úlomků je v moři, těžko se už o tom něco dozvíme,“ soudí mluvčí
NASA Steve Cole.

NASA nejprve tvrdila, že zbytky satelitu se nejpravděpodobněji najdou na území Kanady. Nakonec se ale ukázalo, že trosky spadly do prostoru mezi severoamerickým Oregonem a Havajskými ostrovy v Tichém oceánu. Odborníci předpokládali, že na povrch planety spadne asi 26 částí satelitu o celkové váze půl tuny.

Americká družice pro výzkum vyšších vrstev atmosféry byla na oběžné dráze od roku 1991 a fungovala do roku 2005, kdy jí došlo palivo. Od té doby se satelit pomalu přibližoval k zemskému povrchu. Šance, že jeho zbytky způsobí větší škody nebo zasáhnou člověka, byly podle odborníků mizivé. UARS je za posledních 32 let největším tělesem, které se z oběžné dráhy nekontrolovaně zřítilo.

Komentář Jana Koláře (zdroj: ČT24)