Pakistánský premiér: Mullenův projev byl plný „zmatku a chaosu“

Islámábád – Pakistánský premiér Júsuf Ráza Gílání dnes v projevu k zahraničním diplomatům označil čtvrteční prohlášení šéfa amerického sboru náčelníků štábů Mika Mullena za projev amerického „zmatku a politického chaosu“. Ostře tak odmítl obvinění USA, že podporuje extremisty. Pákistán tak vyhrotil spor se Spojenými státy, který vyvolalo čtvrteční prohlášení, že pákistánské špionážní služby podporují radikální extremisty z klanu Hakkáníů.

Admirál Mullen ve čtvrtek prohlásil, že radikální extremisté kmene Hakkáníů jsou „skutečnou odnoží“ mocné pákistánské špionážní služby ISI, která je podporovala i při jejich nedávném bleskovém útoku na velvyslanectví USA v afghánském hlavním městě Kábulu. Obvinil Pákistán, že vyváží násilí do Afghánistánu a využívá bojovníky kmene Hakkání jako „politický nástroj“ svého vlivu.

„Obvinění prozrazuje zmatek a politický chaos amerického vedení tváří v tvář dění v Afghánistánu,“ řekl dnes premiér Gílání. „Propagandistický útok na Pákistán je vskutku nanejvýš nešťastný. Otravuje atmosféru a je kontraproduktivní. Opomíjí oběti pákistánského lidu a popírá úspěchy, jichž bylo dosaženo v posledních letech,“ dodal.

Přestože Pákistán po teroristických útocích na New York a Washington v září 2001 oficiálně zastavil podporu Talibanu a připojil se k americké „válce s terorismem“, mnohé složky ISI podle převažujícího názoru v podpoře extremistů pokračují. Mullenův útok byl ale vůbec nejsilnějším obviněním, které za posledních deset let vznesl vysoký americký činitel na adresu pákistánských úřadů.

Už v pátek pákistánská ministryně zahraničí Hina Rabbání Kharová v televizi prohlásila že Washington podobným tvrzením riskuje ztrátu spojence v boji proti islámskému terorismu. Podle ní si podobnou ztrátu spojence USA nemohou dovolit. Náčelník generálního štábu pákistánských ozbrojených sil Ašfak Kajání týž den Mullenovo tvrzení označil za politováníhodné a nepodložené.