Havárie letounu v Himalájích stála život 19 lidí

Káthmándú - V Nepálu se dnes zřítil malý letoun se zahraničními turisty, kteří byli na vyhlídkovém letu v Himálajích. Na jeho palubě zahynulo všech 19 lidí, mezi nimi 13 cestujících z Indie, USA a Japonska, napsala agentura AP s odvoláním na oficiální zdroje.

Na palubě stroje Beechcraft byla tříčlenná posádka, tři nepálští cestující a 16 zahraničních turistů - deset Indů, dva Američané a jeden Japonec. Na místě havárie v horách jižně od nepálské metropole Káthmándú zemřelo 18 osob, poslední podlehla svým zraněním po převozu do nemocnice.

Let společnosti Buddha Air se vracel z hodinového vyhlídkového letu kolem nejvyšších vrcholů světa. „Stroj se zřítil deset kilometrů od Káthmándú,“ řekl mluvčí letiště bez dalšího upřesnění příčin havárie. Jeden svědek vypověděl, že stroj zavadil křídlem o střechu domu ve vesnici Bisankunarajan a rozpadl se na několik kusů. Na zemi nikdo k úhoně nepřišel.

Policie sdělila, že letoun se zřítil při pokusu o přistání za špatných meteorologických podmínek. Byla hustá mlha a silný déšť. Televize s odvoláním na svědky události uvedla, že stroj se ještě před zřícením vzňal. Kontrolní věž ztratila kontakt s letounem, když se blížil k letišti v Káthmándú.