Stoletá tradice končí, v Katalánsku zavřeli býčí arény

Barcelona – Katalánsko ruší staletí starou tradici býčích zápasů. Až dvacet tisíc lidí lidí zhlédlo v neděli poslední zápas v barcelonské aréně, za jehož lístky někteří zaplatili i 1600 eur. Za zákazem, který minulý rok v červenci schválili katalánští zákonodárci, stál také odpor Katalánců proti Španělsku a jeho zvykům. Fanoušci zápasů smutnili, odpůrci se radovali. Ochránci zvířat býčí zápasy dlouhodobě kritizují jako barbarskou zábavu. Celý zápas ale nakonec skončil potyčkou mezi odpůrci a příznivci koridy poté, co matador zasadil poslední úder druhému zvířeti.

Korida ve Španělsku rozděluje celou společnost. Pro některé je souboj toreadorů s býky tradiční zábava a umění, které k jihoevropské zemi neodmyslitelně patří, ostatní krvavé představení zuřivě odmítají jako týrání zvířat. Katalánsko je přesto prvním regionem na španělské pevnině, který býčí arény uzavírá.

Zákaz koridy v Katalánsku začne platit až příští rok, letošní sezona ale končí tímto víkendem. Po lístcích do slavné barcelonské arény se jen zaprášilo. Organizátoři rozhodně zkrátka nepřijdou. Původní cena vstupenek se pohybovala od 24 do 135 eur. V posledních dnech se ale ty nejlevnější prodávaly kolem 300 eur, dražší se vyšplhaly až na 1 500 eur.

V duchu tradičních zápasů bude do arény postupně vypuštěno šest býků, s nimiž se utkají tři renomovaní matadoři. V předvečer posledního představení v katalánské metropoli již o sobě dali hlasitě vědět nejen jejich odpůrci, ale i fanoušci.

Španělští ochránci zvířat oslavují konec koridy
Zdroj: AP Photo/Emilio Morenatti

Navzdory množství rozhořčených fanoušků koridy v ulicích býčí zápasy v Katalánsku v posledních desetiletích příliš netáhnou. Aréna La Monumental, která byla postavena před necelými sto lety, zůstala poslední, kde bylo možné „zápas“ býka a člověka sledovat. A i v ní se konalo loni jen 18 představení, přičemž pokud nevystupoval populární toreador José Tomás, příliš diváků nepřišlo, upozornil tento týden barcelonský starosta.

Přestože se do boje za zrušení krvavé podívané pustili především ochránci zvířat, nezřídka se objevují názory, že poslanci k zákazu přistoupili spíše proto, že korida je více spojena se Španělskem, a proto prý katalánský nacionalismus sehrál při rozhodování významnou roli. „Je to nespravedlivé. Pokoušejí se tím získat politické body. Využívají protišpanělské nálady,“ prohlásil španělský toreador Fernandez.

Tradici zápasů s býky dokládají už mozaiky ze starověkého Řecka. Španělská moderní korida má kořeny v 18. století. Ochránci zvířat by zákaz rádi rozšířili po celém Španělsku. Ve srovnání s Katalánskem to nejspíš budou mít mnohem těžší.

Kam ještě ve Španělsku za koridou?

Stovky korid se každoročně konají v centrální oblasti Kastilie-Leónu, Kastilii-La Mancha i v Madridu. Právě Kastilie-León a také západošpanělská Extremadura patří k hlavním chovným oblastem bojových býků. Tradiční je rovněž jih země - Andalusie má také velké chovy a statkáři si přivydělávají pořádáním návštěv turistů.

Korida je rovněž stále populární na severu Španělska. Spoustu lidí souboje s býky lákají v Galicii či Asturii, kde už ale funguje pouze jediná aréna v Gijónu. Rovněž v Kantábrii je v provozu jediná aréna - v Santanderu. Všechny tři metropole baskických krajů pořádají úspěšné koridy každé léto.

Kde se už býčí zápasy nepořádají?

Už přes dvacet let není možné zápasy sledovat na Kanárských ostrovech, a to přesto, že je tam explicitně nezakazuje žádný zákon. Omezeně se konají na Baleárských ostrovech, kde ale úřady například zakazují sledování osobám mladším 16 let. Navarrská Pamplona sází spíše na známé běhy s býky v ulicích o svátku svatého Fermína, ačkoliv v Navaře je arén více.