Belgičtí katolíci budou testovat své kněží na pedofilii

Brusel – Katolická církev v Belgii chystá nové nařízení, kterým chce vylepšit svůj obraz, notně pošramocený sexuálním zneužíváním dětí kněžími. Součástí kodexu by také mělo být zavedení psychologických testů. Ty by měly tendence kněžích k pedofilii odhalit. Sami církevní hodnostáři, psychologové ani oběti však nevěří, že by se tento hřích někdy mohlo podařit úplně vymýtit.

Oběti sexuálního zneužívání v Belgii žádají od zdejší katolické církve odškodnění za příkoří, které jako děti musely od kněžích snášet. Zatím se však ničeho nedočkaly. „Sice se o tom teď mluví, ale nic se nezměnilo. Církev nedělá nic, ani nás neposlouchají,“ stěžuje si Linda Opdebeecková.

Tato žena, kterou od třinácti do sedmnácti let v katolické škole obtěžoval její učitel francouzštiny a náboženství, nyní vede skupinu slučující dalších 500 podobně postižených Belgičanů. Nově zavedeným psychologickým testům, jež mají odhalit psychickou nemoc u církevních hodnostářů, ale příliš nevěří. "Začnou teď s testy, ale to je jen jako zastavit krvácení, nic to neléčí. My potřebujeme, aby uznali vinu a odškodnili nás, tvrdí matka čtyř dětí.

Všechny pedofily v církvi testy neodhalí

Za pravdu jí dávají i psychologové. Podle nich neexistuje nástroj, který by na pedofily v církvi jasně ukázal. Kromě toho tendence farářů ke zneužívání dětských věřících prý nemusí souviset s nemocí ducha. „Kněží jsou pod tlakem celibátu a zároveň pro ostatní mají být autoritou. U některých to může vyvolat okázalou představu, že mohou všechno,“ myslí si Jozef Corveleyen, psycholog spolupracující s katolickou církví.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Belgická církev sice přiznává, že kněží ztrácejí své ovečky, žádost o vyškrtnutí podalo desetkrát více lidí než dříve, ke hromadné omluvě za hříchy svých hodnostářů se ale příliš nemá. „Církev jako taková není odpovědná za oběti. Platit by měli kněží, kteří ty hrozné věci udělali,“ prohlásil například katolický kněz Dirk De Gendt. Šokem pro celou zemi potom bylo, když se ke zneužívání svých synovců přiznal i jeden z biskupů.